Hírek

2015.11.25. 15:04

Szmogos a szentgotthárdi levegő

Körkép – Pár nap van decemberig. Mégis, szokatlan módon virágzik a mogyoró és megjelent a pollenje a levegőben, szerte az országban. Közben az egyelőre szélcsendes időben feldúsult a szálló por Vas megye déli részén.

Bakos Ágnes

A szokatlanul enyhe novemberi hetek összezavarták a mogyorót: virágzik, jócskán idő előtt (vagy után) a növény. Az allergén pollen kiszóródására általában január végén vagy február elején jellemző, ezért rendkívüli, hogy november utolsó napjaiban mért mogyorópolleneket az ÁNTSZ Aerobiológiai hálózata.

Az eddigi gyakorlat szerint telente nem működnek a pollencsapdák – idén változtatott ezen az ÁNTSZ. A novemberben is dolgozó pollencsapdákban megjelent a mogyoró, néhol tüneteket okozó mennyiségben!

Ahol párásabb a levegő, ott a pollenszemek nagy része megtapadt a mogyoró barkáiban – magyarázza az ÁNTSZ térképe.

Más allergének is mutatkoznak: Szombathelyről nagyon magas intenzitású gombapollent jelentett az Országos Környezet-egészségügyi Intézet, valamint alacsony számban, de jelen van november végén a parlagfű és a pázsitfűfélék pollenje.

Szombathely az Írottkőről, a város levegőkörnyezetével együtt
Fotó: Unger Tamás

Közben, az egyelőre szélcsendes időben feldúsult a szálló por a levegőben, Vas megye déli részén.

A szentgotthárdi mérőállomásról jelentettek az egészségügyi határérték feletti részecskét. Szombathelyen ehhez képest elenyésző a szmog: köbméterenként 23 mikrogrammot jelentett szerdán az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat.

Szentgotthárdon a nitrogén-oxidok is mutatkoztak: hatszor annyi részecskét számoltak, mint Szombathelyen, de nem éri még el az egészségügyi határértéket.

Fordított a helyzet az ózon tekintetében: Szombathelyen ötször annyit mértek, mint Szentgotthárdon, de még nem jelent veszélyt az érték. A Szombathelyen mért érték 15.6, a szentgotthárdi adat 3.4 mikrogramm/köbméter – miközben 120 mikrogramm/köbméter a napi nyolcórás mozgó átlagkoncentrációk maximuma, addig nincs ózon-veszély.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!