Hírek

2017.02.03. 06:16

Szmogriadók: Szombathelyen tájékoztatási, Szentgotthárdon riasztási fokozat

Péntek reggelre már tisztult a levegő, de csütörtökön el kellett rendelni a szmogriadót két vasi városban.

Bakos Ágnes

Szombathelyen a szmogriadó tájékoztatási, Szentgotthárdon a riasztási fokozatát kellett elrendelni az előző két nap szmoghelyzete miatt.

A szálló por mennyisége érte el a határértékeket mindkét Vas megyei városban.

A köbméterenkénti 75 mikrogramm felett rendelhetik el a tájékoztatási fokozatot, a 100 mikrogramm felett a riasztási fokozatot.

Szombathelyen és Szentgotthárdon is egy-egy órás mérésnél többször elérte, sőt, volt olyan óra, hogy sokszorosan meghaladta a küszöbértékeket a szálló por mennyisége. Miután ez tartósan jelentkezett, akkor léptek életbe a riasztások.

A por részecskéi sértik a szem kötőhártyáját, ingerli a felső és alsó légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd rövidtávon gyulladást okozhat. Különösen veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, idősek és gyermekek, a terhes anyák.

Konkrét és kötelező korlátozást nem jelent sem a tájékoztatási, sem a riasztási fokozat.

Térképek: Földművelésügyi Minisztérium automata mérőhálózat

Azt kérik, hogy függesszék fel a porkibocsátással járó tevékenységeket, az építkezéseket, az építési anyagok szállítását. Ajánlott ilyenkor mérsékelni a szilárd és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. Nem szabad avart és kerti hulladékot égetni, és érdemes minimálisra csökkenteni a járművek használatát.

A péntek reggeli mérések már sokkal jobb eredményeket mutattak, mint az elmúlt két napban: Szombathelyen kora reggel 45, aztán kevéssel reggel hét óra előtt 34 mikrogramm szálló port mértek egy köbméter levegőben, Szentgotthárdon pedig csak 24, aztán 23 mikrogrammot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!