Hírek

2014.06.01. 20:35

Szobrot avattak Szelesten

Szeleste - Szombaton leplezték le Baich Mihály botanikus szobrát, amelyet a kultúrház udvarán állítottak fel. A szobrot Veres Gábor készítette.

Tóth Csongor

A helyi általános iskolások ünneplőbe öltözve énekeltek dalokat, majd Rozmán Róbert polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, újabb fejezethez érkezett a község, az arborétum felújítása után szintén pályázati forrásból tudnak méltó emléket állítani Baich Mihálynak.

Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke méltatta a botanikust, szavai szerint értékteremtő munkájának ma is érezhetjük a hatását.

– Ezek a növények a lelkünket is szépítik, és külön öröm, hogy lassan helyükre kerülnek az értékek – fogalmazott.

Az avatón Torjay Valter képzőművész méltatta az alkotót, Veres Gábort, akiről elmondta, hogy mára az ország legnépszerűbb köztéri szobrásza lett. Torjay szerint sikerének titka az, hogy az általa készített szobrok kapcsolatba kerülnek az emberekkel.

Az eseményen részt vett Ágh Péter országgyűlési képviselő is. A képviselő emlékeztetett: tavaly év végén avatták fel a 215 millió forintból megújult szelestei arborétumot.

– Baich Mihály szobra a Nemzeti Kulturális Alap 3 millió forintos támogatásából és a település 1,5 millió forintos önerejéből készülhetett el – emelte ki a képviselő. Hozzátette: Baich Mihály érdeme, hogy Szeleste lakói magukénak érezték az arborétumot. Ágh Péter méltatta Veres Gábort is, úgy fogalmazott: Vas megye egykori legkiválóbb botanikusának szobrát a ma legkiválóbb Vas megyei szobrásza készítette el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!