Hírek

2016.04.22. 18:51

Szobrot kapott Celldömölkön a szótáríró Kresznerics Ferenc

Dr. Veres András, a Szombathelyi Egyházmegye megyés püspöke szentelte fel Kresznerics Ferenc alsósági esperes-plébános, tanár, akadémikus, szótáríró szobrát Celldömölkön.

Cseszkó Tamás

Méltatlanul kevesen ismerik Kresznerics Ferencet, aki Celldömölk-Alsóság településen folytatta nyelvészeti tevékenységét. A kutatók szerint a legnagyobb magyar nyelvújítók léptek nyomdokaiba, többek között Kazinczy Ferenc is. Nevéhez fűződik egyebek között A magyar szótár gyökérrenddel és deákozattal nevet viselő munka, melyben mintegy 80 ezer szó szerepel. Pénteken az alsósági plébánia előtt leplezték le a település híres polgárának szobrát. Bodnár Éva Anyanyelv című versét Nagy Eszter tolmácsolta a jelenlévőknek, majd Fehér László, Celldömölk polgármestere beszélt Kresznerics Ferenc emlékének ápolásáról.

Fotó: Ohr Tibor

- Egy nyelvész emlékét úgy tudjuk a leghűségesebben megőrizni, ha figyelünk a nyelvre, a kultúrára, az alsósági tudós élete pedig mindannyiunk előtt példa lehet - fogalmazott Fehér László. Celldömölk polgármestere kifejezte örömét, hogy az alsósági közösség magas szinten ápolja Kresznerics Ferenc emlékét. Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke beszédében úgy fogalmazott, a jelentőségéhez képest országosan talán kevésbé ismert a tudós, ám Vas megyében Celldömölk városa méltó módon őrzi hagyatékát.

- Díj, intézmény, szoboravatás, emlékév - sorolta az alelnök. Kiemelte: a Vas Megyei Értéktárba Fehér László polgármester kezdeményezésére került be a Kresznerics- hagyaték. A rendezvényen részt vett Ágh Péter országgyűlési képviselő is, aki beszédében egy méltatást idézett: „Amíg élt, szerénysége miatt nem vettek róla tudomást, amikor meghalt, még jobban elfelejtették. S ma beszélnek Verseghyről és Kazinczyról, Fogarasiról és Ballagiról, pedig ők csak ott arattak, ahol Kresznerics a töretlen ugart kemény munkával felszántotta.” A képviselő szerint a 2016-os emlékév lehetőséget ad, hogy bebizonyítsuk, hogy méltó őrzői és tisztelői vagyunk a tudós esperes, akadémikus és szótáríró hatalmas életművének.

- Az idén megvalósult programok rávilágítanak arra, hogy Vas megye ma is büszke az e földről származó tudósra. Ennek a ténynek adtam hangot a hétfői napon, amikor a Magyar Parlamentben országgyűlési felszólalásban emlékeztem meg Kresznerics Ferencről - mondta a politikus. A rendezvényen Koltay Jenő, az alsósági Szent Miklós plébánia plébánosa is megemlékezett elődjéről. Kiemelte: volt olyan korszak, amikor a rendszer nem engedte a megemlékezést arról, hogy a kiváló tudós esperes-plébánosként szolgálta a helyieket. A beszédeket követően dr. Veres András megyés püspök szentelte fel az újonnan elkészült alkotást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!