Hírek

2014.09.23. 17:21

Szobrot kapott Pio atya - Jövőre auschwitzi kompozícióval bővül a szoborpark

Vasszécseny - Kedden az esti mise után Pio atya szobrát áldotta meg dr. Veres András megyés püspök.

Némethy Mária

Különös szoborpark van kialakulóban Vasszécsenyben, a templomnál. - II. János Pál pápával kezdődött, s azokkal folytatódik, akiket ő szentelt boldoggá, vagy szentté. Így tavaly Teréz anyának állítottunk szobrot - magyarázza Merkli Ferenc plébános. Kedden Pio atya szobrát, Bálint József faszobrász alkotását  az este  6 órakor kezdődő mise után áldotta meg dr. Veres András megyés püspök. Azért ezen a napon, mert 1968-ban ekkor hunyt el az életében híressé vált Pio atya, akinek számos különleges esemény fűződik nevéhez, s akit 1999-ben boldoggá, majd 2002-ben szentté avatott II. János Pál pápa.

Pio atya szobrát, Bálint József faszobrász alkotását az este 6 órakor kezdődő mise után áldotta meg a megyés püspök. Fotó: Timár Gergely

- Még valamikor az 50-es években találkoztak. Pio atya San Giovanni Rotondóban való tartózkodása alatt meglátogatta őt a fiatal pap, Karol Jozef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa,  akinek megjósolta, hogy fehér ruhás pap lesz - meséli  Merkli Ferenc. A kapucinus szerzetes Pio életében a stigmák mellett legismertebb és több tanú által igazolt rendkívüli jelenség, hogy a gyónók gondolataiban olvasott, valamint az úgynevezett bilokáció, vagyis az egyszerre két helyen való jelenlét. Közismert, több esetben tanúsított és sokszor vizsgált jelenség volt továbbá a rendkívül magas testhőmérséklete (48fok) és egy nagyon kellemes, intenzív virágillat, amely jelenlétéhez, vagy az általa használt tárgyakhoz kötődött.


A szoborparkot tovább építik jövőre Vasszécsenyben. Akkor egy auschwitzi kompozícióval bővül majd.  Emléket állítanak Szent Maximilian Kolbe lengyel minorita szerzetesnek, akit a Gestapo 1941-ben  letartóztatott, mert rádióján németellenes műsort sugárzott, valamint lengyel, zsidó és ukrán üldözötteket bújtatott, illetve menekülésüket segítette. Auschwitzban egy családos apa helyett vállalta a halált. A kompozíció másik alakja Edith Stein zsidó származású német filozófus, karmelita apáca, katolikus szent, Európa társvédőszentje, aki szintén Auschwitzban hunyt el. A szobor megkomponálását segíti majd Tóth Csaba festőművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!