A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek

2017. február 24., 20:50 szerző: Vas Népe fotós: Szendi Péter
komment
Szombathely, Kőszeg - Hatvan éve, 1947. február 25-én hurcolták el a szovjet megszálló hatóságok Kovács Bélát, a Kisgazdapárt főtitkárát. Az ezredforduló óta ezen a napon emlékezünk a kommunista diktatúrák áldozataira. Ezt tették tegnap este Szombathelyen és Kőszegen is.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Szombathelyen a hagyományok szerint a Honderű Asztaltársaság szervezte a megemlékezést, amelyen mások mellett részt vett dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő és dr. Puskás Tivadar polgármester. Az emléknappal ér véget a Gulag-emlékév.

Koszorúzás az egykori AVH-székháznál a Király utca 14-ben. Jobbról dr. Puskás Tivadar polgármester, dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, Illés Károly és Koczka Tibor alpolgármesterek Fotó: Szendi Péter

A szombathelyi megemlékezés a Savaria Szállónál kezdődött, Horváth Csaba versmondása és dr. Németh Norbert egyetemi lelkész imája után Dalos Tibor,  a Reményik iskola történelemtanára mondott beszédet. Az emlékezők mécsesekkel vonultak át az egykori AVH-székházhoz a Király utcába, ahol a Polgári Egyesület Szombathelyért, a Recski Szövetség nyugat-dunántúli csoportja, az 56-os Szövetség vasi szervezete, a Rákóczi Szövetség szombathelyi szervezete, valamint az önkormányzat képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit. Ezután az evangélikus egyházközség KIE-pincéjében a Reményik iskola diákjai mutatkoztak be. Kőszegen gyertyás felvonulással tisztelegtek a kommunizmus áldozatai előtt pénteken este. A menet a Jurisics  térről a temetőhöz vonult,  ahol az áldozatok emléktáblájánál  Bába Iván egyetemi magántanár mondott beszédet. A Jurisics-vár KÖSZHÁZ-ában levetítették a 90, 19, 9, – Fekete Iván a Gulágon című filmet.

 

Vas Népe

2017. február 24., 20:50 szerző: Vas Népe fotós: Szendi Péter

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...