Hírek

2015.07.09. 09:48

Szombathely-Balaton: mivel érdemes menni és mennyibe kerül?

Júniussal nem csupán a naptári-, de a tényleges nyár is beköszöntött. Ilyenkor elképzelni sem lehet, hogy van aki nem akarna – akár csak egy hétvégére is – elutazni a magyar tengerre. Utánajártunk, hogy mivel érdemes megcélozni a Balatont.

Kelemen Attila

Mindig is örök dilemma volt, hogy mivel érdemes elutazni a magyar tengerre. Ám ahhoz, hogy pontos választ kapjunk a kérdésünkre, előbb azt kell tisztázni, hogy hányan, mennyi poggyásszal, illetve mennyi időre szeretnénk magunk mögött hagyni a fárasztó hétköznapokat a balatoni nyár kedvéért.

Minden eshetőséget figyelembe véve megvizsgáltuk, hogy mennyire is kell a pénztárcánkba nyúlnunk ahhoz, hogy megtegyük a Szombathely–Badacsony utat – természetesen a visszaúttal együtt.

Azért választottuk a boráról is méltán híres települést, mivel megyénkből főleg a Balaton északi partját célozzák meg a nyaralók. A kalkulációknál teljes árú menetjegyeket vettünk figyelembe, illetve az interneten található menetrendeket vettük segítségül.

Amennyiben egyedül szeretnénk útra kelni, akkor nagy eltéréseket nem tapasztalunk a vonatjegy, a buszjegy, illetve autó esetén a benzinköltség között.

Van, aki arra törekszik, hogy minél gyorsabban leérjen a Balatonra, és minél előbb csobbanhasson a hűsítő habokban. Vannak azonban olyanok, akik a az utazás kényelmére fordítanak több figyelmet. Így akár több utazási mód közül is választhatunk (Illusztráció: Kelemen Attila)

Vonattal történő utazás esetében 2380 forinttól 2560 forintig terjed az első menetjegy ára. Vasúton a legrövidebb utazást a közvetlen járatok biztosítják, melyek 1 óra 40 perc alatt érnek le Badacsonyba.Abban az esetben azonban, ha Celldömölköt vagy Tapolcát érintő járattal utazunk, akkor akár 3 óra is lehet az összidő az esetleges csatlakozással és várakozással együtt.

Ha az autóbuszt választjuk, akkor kénytelenek vagyunk valamekkora kerülőt beiktatni az útvonalba, ugyanis Zalaegerszegen, Veszprémen vagy Tapolcán keresztül tudjuk csak megközelíteni Badacsonyt. És nem is annyira mindegy, hogy melyik útvonalat választjuk, hiszen a volántársaságok a menetdíjak magállapításánál a kilométertáblázatot veszik alapul, azaz minél több kilométeren át utazunk, annyival többet kell fizetnünk az utazási szolgáltatásért. Tapolcán keresztül 2200 forint a jegy ára, Zalaegerszeget érintve 2520 forintot, míg Veszprémet útba ejtve 3410 forintot kell fizetnünk. Természetesen az utazás hossza is eltérő: 2 óra 40 perc, 3 óra 20 perc, illetve 4 óra.

Ha úgy döntünk, hogy gépkocsival tesszük meg a távot, akkor nyilván nem kell a csatlakozással és a várakozással bajlódni, és közel másfél óra alatt leérhetünk a Balatonra. A benzinköltség – száz kilométeren hatliteres fogyasztás mellett a jelenlegi üzemanyagárakkal számolva – 2200-2500 forint körül mozog.

Szabados Levente, testvére, Barni és édesanyjuk, Szabadosné Hentsey Eszter az autót választották. Fotó: Szendi Péter

Összességében autóval a legrövidebb az út, ám a parkolási költségekkel is számolni kell, illetve ha a nagy melegben a klímát is használjuk, akkor az üzemanyagfogyasztás is nőhet. A vonat és a busz mellett pedig a kényelem szólhat, hiszen út közben a vezetés helyett mással is foglalkozhatunk.

Ha nem egyedül, hanem családdal tervezzük az utazást, akkor a magas benzinárak ellenére is az autó tűnik a kézenfekvő megoldásnak, hiszen a költségek így eloszlanak az utazók között. Igaz, hogy mind vonaton, mind pedig autóbuszon családi- vagy gyermekkedvezménnyel várják  az utazni vágyókat, ám autóban mégis könnyebb a gyerekeket szemmel tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!