Hírek

2017.04.02. 14:10

A nemzetközi Zonta női szervezetet a jótékony célú segítés szándéka vezérli

Szombathely - A nemzetközi Zonta szervezetet mutatta be a területi igazgató múlt pénteken a Berzsenyi könyvtárban. Díjátadót is tartottak.

Tóth Kata

Szellemi izgalmakat kívánt a közönségnek Pallósiné dr. Toldi Márta szociológus, a Zonta Club szombathelyi csoportjának elnöke annak a kétnyelvű előadásnak a bevezetőjeként, amelyet Beatrice Svoboda pedagógus, területi Zonta-igazgató tartott a Berzsenyi könyvtárban. A múlt pénteki programot díjátadó előzte meg: Fiatal nők a közéletben címmel hirdetett pályázatot a helyi klub - angol nyelvű esszékkel készülhettek 16 év feletti lányok. Lueger Jessica pályaműve első, Binder Natáliáé második helyezést ért el.

Szellemi izgalmakból pedig nem volt hiány: egyórás, lendületes előadásában Beatrice Svoboda a nemzetközi Zonta-szervezet mutatta be érintve az európai nők előtt álló kihívásokat. A közönség megtudta: a világ 66 országában 30 ezer taggal és 1200 klubbal rendelkező szervezetben jótékony célokért dolgozó önkéntes hölgyek - zontiánok - dolgoznak.

Beatrice Svoboda területi igazgató a Berzsenyi könyvtárban
Fotó: Unger Tamás

A nők helyzetének javításáért tesznek - a szegénység, a lányok és nők elleni erőszak felszámolásáért; a hátrányos megkülönböztetés, a környezetkárosítás ellen, a nők egészségi állapotának javításáért. Demokratikus, független, pártok és felekezetek feletti hálózatuk helyi, nemzeti és nemzetközi szinten is kiáll a nőkérdésért. Kiderült, különböznek a Zonta nemzetközi szervezet és az alapítvány feladatai és szerepe. Az előbbi projektjei mindig a nők egészségügyi, oktatási, képzési, vagy gazdasági helyzetének javítására irányulnak.

Az utóbbié pedig a nők elleni erőszak megakadályozását célozzák meg. Vetített képes előadásában a területi igazgató hangsúlyozta: aki adományoz a Zontának, az minden esetben részt vállal a nemzetközi segítségnyújtásban. Példákat is hozott a meghirdetett nemzetközi segélyprogramokra. Madagaszkáron a fiatal lányok képzéséért tesznek az UNICEF-fel közösen; Nigerben a gyermekkorban kötött házasságok, Nepálban az emberkereskedelem ellen, karöltve az ENSZ nőügyi tagozatával - így igyekeznek javítani az asszonyok és a fiatalkorú lányok életesélyeit.

A mostani migrációs folyamatokkal Európába is érkeznek kislányok, akiket már férjhez adtak, akik egészen fiatalon szültek. Az előadó szerint kezelni kell a kérdést, felhívva a jelenségre a figyelmet. Szólt a különböző pénzügyi alapokról és a Zonta-ösztöndíjakról is - a jövő nőgenerációit támogatják ezekkel. Előadása végén fontosnak tartotta megjegyezni: a Zontát a nyilvánosság számára még inkább láthatóvá kell tenni. Végül beszélt a februárban Bécsben rendezett Zonta-szemináriumról. Az ezen elhangzott - a nők biztonságával, munkaerőpiaci helyzetével, jogaival foglalkozó - vitaindító előadásokról kérdezhettek a jelenlévők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!