Hírek

2017.06.07. 18:15

Mint egy nagy család - A Fogyatékos Emberek Nappali Szolgálatán jártunk

SZOMBATHELY Van egy hely a városban, amelyről viszonylag kevesen tudnak, pedig olyan munka folyik ott, ami mindannyiunk számára példaértékű lehet.

Vadas Krisztina

Jelenleg telt házzal működik a szolgálat, ötven ember veszi igénybe nap mint nap a napközit - ők csak így hívják. Úgy élnek ott, mint egy nagy család: segítik egymást, szórakoznak és tanulnak. Táncolnak, angolt tanulnak, árnyjátékoznak.

Juranovits-Racker Rita, a szolgálat vezetője elmondta: a legfőbb feladatuk, hogy a fejlesztések mellett önállóságra neveljék a fogyatékkal élőket, hogy otthon is boldoguljanak.

Ötven gondozott - jelenleg ennyi a maximális létszám a 11-es Huszár úti intézményben. Pedig nagyobb igény is lenne rá, a reményeik szerint ősszel, egy bővítési lehetőségnek köszönhetően újabb 15 fiatalt tudnak majd fogadni. Olyan ez az egész, mint egy családi napközi: reggel megérkeznek fogyatékkal élők, délelőtt foglalkozásokon vesznek részt, ebédelnek, majd ismét valamivel színesítik a délutánjukat. Szeretnek itt lenni, úgy jönnek, mintha csak hazamennének.

Szabó Bianka tavaly szeptemberben iratkozott be a napközibe (ők egymás közt így hívják). Az iskola elvégzése után sokáig otthon volt, nagyon unatkozott, szinte már magába fordult, mikor nagymamája rátalált az intézményre. Néhány nap alatt kicserélődött: teljesen kivirult, újra pozitív lány lett. - Nagyon szeretek itt lenni, mert olyanok vagyunk, mint egy nagy család. Mindenki segít a másiknak, és jól szórakozunk - mondta Bianka.

Juranovits-Racker Rita, a szolgálat vezetője elmondta, sokan félnek az iskola után beiratkozni ide. - Ez egy más közeg: kevésbé kötött, nincsenek tanórák. Sokan félnek a változástól - magyarázta. Pedig nincs mitől tartani. - Az ellátottak legtöbbje 18-39 év közötti, közepesen súlyos értelmi fogyatékos, de vannak mozgássérültek is a napköziben - tudtuk meg Ritától.

Molnár Réka és Nyőgéri Viktória színezéssel ütötték el az időt ebéd után Fotó: Vadas Krisztina

Minden nap tartogat nekik valami izgalmat, vannak állandó foglalkozások, de ha adódik pályázati lehetőség, akkor egyéb fejlesztő programokat is beiktatnak a napirendbe. - Jár hozzánk tánctanár hetente egyszer, két fiatal lány pedig angolt tanít a fiataloknak, mindezt önkéntes alapon. Emellett vannak kézműves- és sportfoglalkozások is, kertészkedünk az intézmény udvarán - sorolta a programokat a vezető. - De sokat kirándulunk is, legutóbb a Parkerdőben voltunk juniálisozni. Ami most nagy öröm, hogy néhány fogyatékosunk elmehet Tatára egy filmestáborba a nyáron - mesélte Rita. A foglalkozások mellett vannak, akik dolgoznak is. Jelenleg 21-en segítenek be a vasi cumigyár csomagolásainak előkészítésébe.

- A legfontosabb feladatunk a napközbeni ellátás és felügyelet mellett az, hogy a lehetőségeikhez és képességeikhez mérten maximális önállóságra neveljük őket. Mi nem megcsinálunk helyettük dolgokat, hanem megmutatjuk, hogyan tudják ők maguk megoldani a mindennapi élethelyzeteket, hogy később, vagy akár otthon egyedül is boldogulhassanak - mondta Rita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!