Hírek

2017.05.25. 18:46

Biztosan forog a föld: kísérletet végeztek a szombathelyi székesegyházban

Hatodszor bizonyosodott be Szombathelyen, hogy forog a Föld. Elsőként, 1880-ban Gothard Jenő és Kuncz Adolf hozta mozgásba a vasi megyeszékhelyen - az ősbemutatónak számító 1851-es párizsi kísérlet után a világon harmadikként, az országban úttörőként - a híres Foucault-ingát.

Csütörtökön Gothard Jenő születésének 160. évfordulója alkalmából végezték el újra a kísérletet a székesegyházban. A kupola legmagasabb pontján 28,6 méteres zsinórra fölfüggesztett, harminc kilogramm tömegű fémgömböt egyébként az ELTE Gothard Obszervatóriumban őrzik - ezt használta anno maga Gothard is.

Fotó: Szendi Péter

A szerkezetet most születésnapi torta helyett ajánlották a Szombathelyen világhírűvé lett csillagász, akadémikus, polihisztor emlékének. Az ingát dr. Puskás Tivadar indította el, az ELTE rektorának üzenetét Jankovics István csillagász professzor tolmácsolta. Az eseményt főleg diákok kísérték figyelemmel: az inga lengési síkja ilyenkor nem változik, alatta a Föld elfordulását a sorban ledöntött bábuk jelzik. Minden egyes bábu "halálát" nagy taps kísérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!