Hírek

2017.05.27. 13:23

Szabad a játék egész hétvégén – Irány a Sportliget és a gyerekfesztivál!

Szombathely – Családi futóverseny nyitotta, retró utcabál zárja a Sportligetben tartott monstre gyerekfesztivál első napját. Közben gyerekcsalogató programok zajlanak 15 ezer négyzetméteren.

Tóth Kata

Jól kalkulálnak azok a szülők, akik gyereknapi meglepetésként élményt (is) szánnak ajándékba a kölyköknek és a Sportligetet választják. A szervezők a hagyományosan május utolsó vasárnapjára időzített ünnepnapot megtoldották a szombattal – és kifulladásig kínálják a programokat egész hétvégén.

Családoknak hirdették meg a rendezvényt: stílusosan szülő-gyerek futóversenyen, másfél kilométeres távon hangolódhattak egymásra közös bemelegítés után szombaton reggel a családtagok. Akit a futás kevésbé vonzott, az is talált magának bőven látni-, enni-, innivalót már a nyitáskor.

Kicsik és nagyok nyüzsögtek a sátraknál, az óriáskörhintánál és a bob hullámvasútnál az ország legnagyobb gyerekfesztiválján kora délelőtt. Aki túljutott a bejárat közelében kialakított mini karámon és lovaglási lehetőségen, azt az ugrólóvárnál vagy a csúszdánál nyúzták a gyerekei – jogosan – újabb és újabb körökért. A lurkók pedig, ha balra néztek, azonnal meglátták és persze ki is akarták próbálni az 50 méter magasba szállító óriáskörhintát – azt az éjjel-nappal csodálatos panorámát kínáló, egyedülálló szerkezetet, amin állítólag nem lehet szédülni.

A srácokat a körhinta tövében a modern eszközökkel játszott számháború, a lézerharc csábította. A barátságos csatákban, a szemre, környezetre egyáltalán nem káros lézerharcos puskákat használva jót mozogtak a csapatok.

Ingyenes gyerekfoglalkoztatást kínáltak és fél órán belül legalább egy trükköt mindenkinek megtanítottak az ördögbotokkal zsonglőrködő fiatalok a szomszédban.

Délelőtt – talán, mert a reggeli emléke még mindenkiben élt – csak a legbátrabbak merészkedtek a 45 tonnás, fénytechnikával ellátott, 40-60 kilométer/órás sebességgel forgó Magic Dance közelébe. Bárki bátran kipróbálhatta viszont a tűzoltók eszközeit, végignézhette a huszárbemutatókat, ugrálhatott a trambulinon, dodzsemezhetett és Disney-vonatozhatott. És persze ehetett, ihatott kedvére a gasztrosétány bőséges kínálatából válogatva.

A „Hali csapatot", a Hende László – Hende Mátyás apa-fia párost hirdették ki a családi futógála győzteseként déltájban. A sportos família idősebb tagjáról kiderült, rendszeresen nekivág megszokott, 5-6 kilométeres távjának; a hétéves Mátyás ugyancsak edzésben van, ő régóta focizik. Az együttlét, az élmények, a sikerek fontosak számukra –, és ahogy az édesapa fogalmazott: Náluk minden nap gyereknap van.

– Ez a nap a tiétek, most minden rólatok szól. Egyetlen dolgotok van, hogy élvezzétek – ezekkel a mondatokkal csinált kedvet a szórakozáshoz dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, a fesztivál fővédnöke a hivatalos megnyitón. A folytatásban Magyarország két legismertebb vloggere (Royalszabi, Szabyest) mutatta be showműsorát, ők koncerttel is készültek. A Vastag testvérek produkciójával és retró utcabállal – amelyen fellép az Animal Cannibals – egészen éjfélig várják a lazítani vágyókat.

Fotók: Tóth Kata, Mehlhoffer Tamás

Vasárnapra egyebek mellett kisállat-szépségversennyel, kamionhúzó versennyel, ki mit tud tehetségkutatóval és Varnyú Country-koncerttel készültek a szervezők.

És végül egy apró jó tanács: üres pénztárcával ne közelítsük meg a helyszínt – a gyerekeknek legalább két kör az alap minden vidámparki attrakción. Na de, tényleg egyszer van gyereknap...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!