Hírek

2017.04.08. 17:04

Zsongott a tavasz a Herman iskolában - A legszebb virágkompozíciók Szombathelyen

Szombathely – Idén már nemcsak papíron készültek kerttervek a Savaria Parcum versenyen, a virágkötők pedig három feladattal is megbirkóztak. A legszebb tavaszi koszorút szombathelyi diák készítette, a kertversenyben második lett a Herman csapata.

Bakos Ágnes

Zöld, rózsaszín és fehér vagy a sárgák árnyalatai – csodás pasztellszíneket használtak a virágkötők a három kompozíció elkészítéséhez. Voltak virággal sűrűn rakott csokrok, koszorúk és szellősebb kompozíciók is készültek a diákok keze alatt. Volt, amelyik egy tortát idézett gyümölcsös hangulattal, és olyan csokor is, amelyik hűvös erdőt mutatott meg puha mohával. A természetes anyagok használatára kellett törekedni, ez is a feladat része volt a Savaria Floriadae Ifjú Virágkötők Országos Szakmai Versenyén, ahol 23 diák mérette meg magát idén. A kompozíciókhoz egy-egy különleges eszközt is használtak: könyvet, bőröndöt is beépítettek a látványba. A fészek csokor és a tavaszi koszorú mellett egy speciális növény-összeültetés is feladat volt: tavaszi konyhakertet kellett álmodni a diákoknak. Fűszernövényt, hagymásokat és kerti évelőket használhattak fel.

KOMPOZÍCIÓK

A szakértő zsűri mindhárom feladatot külön-külön értékelte, és összesítésben is hirdettek nyertest.

Az egyéni összetettben a házigazda szombathelyi Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola versenyzője, Erdős Mónika a harmadik helyet szerezte meg. Második Pataki Tamás lett, a tatai Jávorka Sándor középiskolából, az első hely Tarnai Odetté lett a budapesti Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskolából.

A koszorúversenyben lett szombathelyi a legjobb: Horváth Fanni győzött. A második és a harmadik hely is a fővárosi „rivális" diákjaihoz került, Tarnai Odett és Garai Szilvia révén.

A fészek csokor feladatnál a fővárosi Tarnai Odett nyert, a második és a harmadik helyezés maradt Szombathelyen: Horváth Fanni és Erdős Mónika révén.

A konyhakert, vagyis a növény-összeültetés feladata nem hozott szombathelyi sikert: a tatai mezőgazdasági iskola diákja, Pataki Tamás nyert, a második Török Vivien lett a soproni kertészeti középiskolából. A harmadik helyet az egyik határon túlról érkezett versenyző nyerte: Noldrovický Norbert a szlovákiai Malinovo kertészeti szakközépiskolájából.

KERTEK

Idén nemcsak papíron voltak látványosak a kerttervek a negyedszer megrendezett Savaria Parcum – Fiatal Park- és Kertépítők versenyében: a kivitelezés is a feladat volt a Herman iskolában. Pénteken tíz órán át dolgoztak a kertépítésen a versenyzők. Hat háromfős csapat vett részt, a házigazdák a második helyet érték el, a harmadik a Magyar Gyula középiskola csapata lett, az első helyen pedig az ugyancsak fővárosi Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola triója végzett.

A 28. Floriadae és a 4. Parcum verseny zsűrijében idén is neves szakemberek voltak: a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesülete, valamint a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége is delegált tagot a bírálatra az egyik legjelentősebb hazai virágkötő versenyre és a kerttervek értékelésére. A szombathelyi verseny lebonyolítása az Európa-bajnokságoknak megfelelően zajlott - idén is.

Virágvasárnap római katolikus misével zárul a virágos versenyhétvége a Herman iskolában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!