Hírek

2017.05.28. 18:25

Bátor hősök mindennapjaiba kukucskáltak be – megnyíltak a vasi tűzoltószertárak kapui

Szombathely – A másokért az életüket kockáztató bátor hősök, a tűzoltók munkahelyére pillanthatott be bárki vasárnap. Sok kisgyerek, velük együtt sok apuka álma vált ezzel valóra.

Tóth Kata

– A híradós megnyom egy gombot, hallani fogtok egy dallamot, utána sorban mondja be, hogy milyen szerek fognak vonulni. A sárga vonalon belül ne tartózkodjon senki! – adták az instrukciókat a tűzoltók vasárnap délelőtt a szombathelyi tűzoltólaktanyában. És tényleg: Figyelem, riasztás! – hangzott el többször a hangosbemondóból, és az is: 1-es fecskendő. Onnantól kezdve gyors egymásutánban öt tűzoltó csúszott le nagy lendülettel az eddig jobbára csak filmekben látott csövön. Igaz, csak próbariasztást tartottak a gyerekek kedvéért a tűzoltószertárban, a lánglovagoknak éjjel-nappal, télen-nyáron két percük van arra, hogy elhagyják a laktanyát.

Fotó: Szendi Péter

Sok kisgyerek, velük együtt sok apuka álma vált valóra az akciót látva. De nemcsak ezt figyelték szájtátva: a két és fél éves Szalai Dávid például a Sam, a tűzoltó amerikai animációs sorozatban érezhette magát. Szüleitől megtudtuk, ez a kedvenc meséje – a laktanyában körülnézve, fején sisakkal szétáradt az öröm az arcán. Neki és kortársának, Gerencsér Nándornak is túlméretezett sisak volt a kobakján, Nándit is minden érdekelte: háromnegyed óra alatt egyik helyszíntől a másikig húzta az apukáját és az anyukáját. Akik elárulták, fiuk rajong az autókért, a fényekért, a hangokért, és a korábbi rendőrségi nyílt napon is nagyon jól érezte magát.

Az udvaron magasból mentőbe és műszaki mentő autóba is felkapaszkodhattak a kicsik. Kisméretű sugárcsővel – ez a hivatalos neve – lyukakba kellett beletalálniuk, célba lőttek egy felállított fatáblán. A felszerelések közül felpróbálhatták a sisakokat, megnézhették a különböző kötéseket, tűzoltós kirakó elemeit is összeállíthatták. Sűrített levegős légzőkészülék, védőruha, álarc – a füstben használt felszerelések is rájuk vártak tegnap egész délután. Ahogy minden évben, úgy idén is ingyenesen, előzetes regisztráció nélkül látogathatták az érdeklődők a tűzoltólaktanyákat, nézhették meg a tűzoltók járműveit és különleges felszereléseket szerte a megyében Szombathely mellett 22 másik településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!