Hírek

2017.06.29. 18:05

Igazi zenei kavalkád ígérkezik az idei Iseumi Játékokon

SZOMBATHELY Négy, jellegében eltérő előadás és tartalmas nyáresti kikapcsolódás, ez vár az idei Iseumi Játékok közönségére.

Tóth Kata

A zeneszerető közönség széles rétegét szólítja meg az idei Iseumi Játékok, amelyet július 21. és augusztus 2. között rendeznek a megyeszékhelyen - a fesztivál hangversenyeit tegnap sajtótájékoztatón ismertették a szervezők. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere úgy fogalmazott: kincset jelent az Iseumi Játékok a városnak. Kiemelte: az eseménysorozatnak jelentős múltja van. Azzal, hogy 2011-ben újraélesztették ezt a hagyományt, az itt élők régi vágya teljesült. Szombathely már most is Európa egyik kulturális fővárosa, jelentette ki Koczka Tibor alpolgármester a sajtótájékoztatón, utalva a nyár kiemelkedő programjaira: a Lamantin Jazz Fesztiválra, a Szent Iván-éj Rúzsa Magdi-koncertjére, a Bartók Fesztiválra, az Iseumi Játékokra és a Savaria Karneválra.

Ballada

A kulturális főváros pályázat nyelvezete a tánc lesz, amely szerepet kap az Iseumi Játékokon is. A programok közül az ExperiDance július 26-i Gyöngyhajú lány produkciójáról szólt bővebben az alpolgármester. Egy fiatal lány felnőtté válásának története az egész estés koreográfia. Az Omega zenéjére épül az előadás: 24 táncos szerepel a színpadon, és 21 népszerű Omega-sláger hangzik el, köztük a Trombitás Frédi, a Régi csibészek, a Petróleumlámpa. A darabban felidéződnek a Balaton-part legendái, neves musicalszínészekkel a főszerepben.

Opera

A fesztiváljelleget szeretnék kidomborítani, különböző stílusú előadásokat fűznek fel egy szálra. A szál az Iseum és annak környezete; a szimfonikus zenekar adott: a klasszikus zene, az opera idén sem hiányozhat a programok közül, mondta Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója. Idén Mozart egyik mesteroperája, a Szöktetés a szerájból lesz műsoron július 21-én. Hábetler András már többször fellépett a városban énekesként, most rendezőként jegyzi az előadást. A bemutató kifejezetten az Iseumhoz készül, a prózai párbeszédeket is tartalmazó darabot a rendező úgy írta át, hogy a dialógusok a ma emberéhez szóljanak. - Az operának hatnia kell, katarzist fogunk okozni a közönségnek - jelentette ki Hábetler András, aki bízik benne, hogy azokat a fiatalokat is megérinti az előadás, akik még nem találkoztak a műfajjal.

Kiss Barna, Hábetler András, dr. Puskás Tivadar és Koczka Tibor az Iseumi Játékok sajtótájékoztatóján Fotó: Szendi Péter

Rockszimfónia

Rockslágerek szimfonikus köntösben és klasszikus muzsika rockköntösben - kevert műfajú, különleges hangversenyre várják a közönséget július 28-án. A szombathelyi szimfonikusok öttagú rockzenekarral ki-egészülve adják elő műsorukat - köztük Queen-, Michael Jackson-, Bon Jovi-, Deep Purple- és Guns N' Roses-dalokat. Hermine Pack lesz az este karmestere, énekes szólistái pedig Helmut Tomsitz és Nika.

Zongoraest

Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész szólóestje zárja a fesztivált. A művész Chopin és Liszt műveiből állította össze műsorát. A koncerten első ízben hallhatjuk a különleges hangzású, saját fejlesztésű Bogányi-zongorát, amely formájában és felépítésében is más, mint az eddig megszokottak. Másfél éve mutatták be a Zeneakadémián, a szombathelyi közönség először láthatja augusztus első szerdáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!