Hírek

2017.04.17. 18:43

Több százan voltak a Kámoni Arborétum húsvéti programján

Szombathely - A csokitojásoknak és a lufiknak volt a legnagyobb sikere a Kámoni Arborétum húsvéthétfői programján. Szó szerint özönlöttek a családok, és volt, aki egy vagy több örökbe fogadott fával tért haza.

Bakos Ágnes

TOJÁSOK

- Anya, megvan! - örömmel kiabáltak a kicsik, miután megtaláltak egy-egy piros vagy aranyszínű papírba csomagolt csokitojást a fák tövében, vagy éppen törzsébe, esetleg egy fűcsomóba rejtve. Külön „futamon" vadászhattak a húsvéti édességre az ovisok, és külön indultak a nagyobbak. Néhány perc alatt felszedték az elrejtett tojásokat - olyankor egy kis utánpótlást gurítottak a dobozokból, hogy egy gyerek se távozzon üres kézzel.

Volt bőven: összesen 977 darab tojás kerülhetett a kosarakba, zsákokba. A Frisss média kezdeményezése volt idén is a csokitojás-vadászat. Horváth Zoltán ügyvezető elmondta: szervesen beépült már ez a program a szombathelyi húsvéti események közé, negyedik éve szervezték meg.

Fotó: Unger Tamás

FÁK

A tojásokon kívül fákról is szólt a húsvéthétfő: idén először lehetett fát ötökbe fogadni. - Ez a város nagyon szépen fásított hely. Mi azt szeretnénk, hogy ne csak az önkormányzat fásítson a köztereken, hanem minél többen otthon is - kezdte Károly Frigyes, a Kámoni Arborétumért Egyesület elnöke. Öt kertészet támogatta az egyesület kezdeményezését: a mocsári tölgytől az ezüsthárson keresztül a törpefenyőkön át az évelőkig számos fát ajánlottak fel. A csemetéket bárki hazavihette ingyen, illetve az egyesület csekély támogatását szívesen fogadták cserébe. Egyetlen feltétele volt csak az örökbefogadásnak: a fa végső helyéről, az ültetésről be kell számolni az arborétum Facebook-oldalán.

Néhány száz forinttól 10 ezer forintos értékig voltak fák, és lehet, hogy lesz folytatása a kezdeményezésnek. Károly Frigyes emlékeztetett, hogy néhány éve készült egy felmérés Szombathelyen arról, hogy ki mit tart fontosnak, mit tart támogatandónak a városban. Akkor az elsők között végzett a Kámoni Arborétum - az egyesület éppen ezért dolgozik, a maguk civil módján igyekeznek   segíteni  a kertet. A kertészetek által felajánlott fák közül elsőként az arborétum munkatársai választhattak, azokat már elültették.

TELJESÍTMÉNY

Hat állomáson gyűjthették a pontokat a kicsik és a nagyok. Bent például mesehősök képeihez kellett a történet címét társítani az egyik állomásnál. Kint a kertben a padokra telepedtek a diákok.

- Nálunk gombákat kell felismerni, meg minden állathoz kettő olyan dolgot beírni, amit eszik - sorolta Takács Márton az egyik állomáson. A Bolyai iskola tizedikesei azt mondták, kis segítséggel, de minden próbálkozó megoldotta a feladatokat náluk. A sikeres teljesítményért kalács járt, húsvéthétfői uzsonna.

POM POM

A napsütéses órák között egy kis eső áztatta az arborétumban ünneplőket: akkor az épületben a mézeskalácsosnak és a lufihajtogatónak jutott sok munka, valamint az arcfestésnek volt nagy sikere. Válogattak sokan a kézműves portékák közül, és több potenciális kutyatulajdonos ismerkedett a Fekete István Állatvédő Egyesület gazdára váró ebeivel. A hátsó sarokban mesék szóltak: a TÁMasz Ifjúsági Olvasóklub vitte például Pom Pom meséit és Peti, a macska történetét húsvéthétfő délutánjára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!