Hírek

2017.03.09. 16:54

Jubileumot ünnepelt a közút - Felidézték az elmúlt ötven év mérföldköveit

Szombathely - Ötven éve alakult meg a Szombathelyi Közúti Igazgatóság - rendezvényt tartottak az évforduló tiszteletére.

Tóth Kata

- A Borostyánkő út mellett fekvő Savaria helyén előbb katonai tábort, majd teljes jogú várost alapítottak a rómaiak. Ezzel együtt megkezdődött az úthálózat kiépítése és gondozása is - kezdte a történeti áttekintést a szervezet megalakulása előtti korokról Horváth László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatóságának vezetője a csütörtöki ünnepségen. A megyei igazgatóság, a Közlekedéstudományi Egyesület és a Vas Megyei Mérnöki Kamara közlekedési szakcsoportja szervezte a programot, amelyen Horváth László évszázadok eseményeit sorolva jutott el az ünnepelt ötven év kezdetéhez, 1967. január 1-jéhez. Egy miniszteri rendelet nyomán ekkor alakult meg a Szombathelyi Közúti Igazgatóság. 1972-ben kezdték szervezni az üzemmérnökségeket, Szombathely, Sárvár, Vasvár és Körmend székhellyel. A telephelyek közül először a három vidéki épült meg, ezt követte 1974-ben a központi géptelep, majd utolsónak 1979-ben a szombathelyi üzemmérnökség. Ekkortól a telephelyek folyamatosan bővültek, fejlődtek.

Az igazgató kitért a vasi úthálózat életében jelentős mérföldkövekre. Köztük a két legjelentősebb Vas megyei beruházásra: a szombathelyi elkerülő út és az M86-os autóút elkészültére. Az utóbbiról elmondta: kilenc Vas megyei település számára jelenti a normális, egészséges életet, a lakosságnak a gyors, biztonságos közlekedést. A megyének pedig kapcsolódást az ország gyorsforgalmi hálózatához, amelynek eddigi hiánya gazdasági versenyhátrányt jelentett. A program zárásaként a felújított létesítménnyel ismerkedtek a meghívottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!