Hírek

2017.03.07. 19:35

Hajtogatott virágszirmok ajándékba - Szombathelyi ovisok a nőnapról

Szombathely - Ovisokat faggatunk, hallottak-e a nőnapról. Tündéri válaszok érkeznek, és egy-két-három apa-lánya puszit is elcsípünk.

Tóth Kata

Korán reggel mosolyt csalnak az arcunkra a Mesevár óvoda gyerekei. A Matróz és a Pumukli csoportba is bekérezkedünk, és arról kérdezzük a kicsiket, tudják-e, mi az a nőnap, készülnek-e rá. Arról is, hogy szerintük miben különböznek a kislányok és a kisfiúk. Hogy az utóbbiak készülnek-e ajándékkal, virággal vagy verssel az anyukájuknak, nagymamájuknak, az óvó néniknek és a lányoknak a csoportban. Arról is kíváncsiskodunk, ki hogyan gondolkodik a másik nemről.

Pásztor Marcell Kirchknopf Lolának ad egy kosárnyi virágot Fotó: Unger Tamás

A kezdetben lesütött szemmel, bátortalanul válaszoló Matróz csoportosok lassanként kinyílnak. Kiderül, a nőnapot kevésbé ismerik, az anyák napját és a gyereknapot annál inkább, az utóbbit rá-adásul alig várják. A Pumukli csoport óvó bácsija, Kovács Tamás hajtogatott virágszirmokat mutat, az egyik ablakpárkányon tárolják őket. Ők már tegnapra elkészítették a jelképes kis ajándékokat - a fiúk adják át őket ma a kislányoknak, az óvó néniknek, dadusoknak, konyhásoknak, anyukáknak és nagymamáknak. Hagyomány ez az óvodában, nem csak az ő csoportjukban.

A gyerekek egyenként mondanak véleményt: ami a szívükön, az a szájukon. Íme, a gondolataik:

Bár a hat és fél éves Krancz Huba nem tud róla, hogy ma van a nőnap, azt biztosan állítja, hogy a tízéves nővére, Hanna és az anyukája is kap majd virágot. Ő személy szerint jóban van a lányokkal, az egész csoporttal barátkozik.

Goda Ádám a szendvicsét kínálja Görgényi Lilinek. Egy asztalhoz ültek, Lili megvárta Ádit a reggelivel Fotó: Unger Tamás

Görgényi Lili azt mondja, nőnapon a lányokat ünnepeljük. Bízik benne, hogy kap majd virágot a fiúktól - el-árulja, egy csoporttársától, Áditól számít rá igazán. Biztos benne, hogy az apukája is felköszönti majd. Lila tulipánnak örülne, az a kedvence. Lili szerint lánynak lenni jó: a lányoknak szép hosszú hajuk lehet, azt fésülgethetik. Parfümözhetik magukat, ő néha szokta, és úgy általában azért érdemelnek virágot, mert szebbek. Hozzáteszi: a lányoknak sok munkájuk van, az anyák rengeteget dolgoznak, igaz, az apák is, például az ő apukája. Búcsúzóul még mesél Ádiról: várat építenek, sokat játszanak együtt a kisfiúval, akinek a szülei érdekes módon pont melléjük építkeztek.

Manapság már az óvodások is tudják, hogy március 8-a csakis a hölgyeké. A fiatal lányokon, dolgozó nőkön, asszonyokon, anyákon, nagymamákon kívül a legkisebbek is igazi nők, ezért is fotózhattuk le, ahogy Kirchknopf Gergő, az Ocho Macho zenekar énekese a kislányának, Lolának ad tulipáncsokrot nőnap alkalmából. E kifejező képpel kívánunk minden Vas megyei hölgynek sok örömet és kellemes meglepetéseket ezen a szép tavaszi napon! Fotó: Unger Tamás

Baranyai Julcsi kevésbé szíveli a fiúkat. Nem szeret velük játszani, mert batmanes, zombis játékaik vannak, míg a kislányok rajzolnak, színeznek, társasoznak, vagy puzzle-t raknak ki. A nőnapról hallott, de a gyereknapot sokkal jobban várja, fürdőbe készülnek a szüleivel.

Kránitz Barnabás, Kovács Tamás óvó bácsi és Szalay Bendegúz készítik a nőnapi meglepetésvirágokat. Papírból hajtogattak, festettek Fotó: Unger Tamás

A négy és fél éves Kirchknopf Lola nem tudja, mi fán terem a nőnap, az viszont nagyon kedvére való, hogy lánynak született: szabadon loboghat a haja. A fiúk sokszor butaságokat csinálnak, szóval ő inkább a lányokkal tölti az idejét az oviban. El-árulja, azért van, aki megdobogtatja a szívét: a csoporttársa, Marci. Pásztor Marcellről, a kiszemeltről kiderül, nemrég ő nézte ki magának Lolát. Reggelente alig várják, hogy találkozzanak. Marcinak egy bánata van, hiába próbálja, sosem tudja elkapni Lolát. Ezen mindketten nagyot nevetnek. Sánta Babett sem hallott a nők iránti tisztelet kifejezésének napjáról. Az anyukája és az apukája is nagyon sokat dolgozik nap mint nap, szóval szerinte az apukája is virágot érdemelne. Babett nem cserélne a fiúkkal: a lányok hordhatnak harisnyát, szoknyát, ez nagy előny. Julcsival szoktak babázni, főzőcskézni, olvasni és rajzolni is.

Márkus Gergő viszont éppen fiúként érzi magát nagyon jól: ők edzhetnek, focizhatnak, fogócskáznak, bújócskáznak. Huba például jó barátja, szívesen töltik együtt az idejüket. Elismeri, a lányok kedvesek, de nem cserélne velük. Az apukája mindig megajándékozza az anyukáját egy virágcsokorral nőnapon. Gergő pedig - nem csak ezen az egy napon - sokat segít otthon, palacsintát süt, paníroz és ő kalapálja a rántott húst.

Kislányát, Lolát az apukája, az Ocho Macho énekese, Kirchknopf Gergő hozza az oviba. Megtudjuk, Gergőéknél a nőnap - kis túlzással - olyan, mint az év többi napja. Virággal mindenképp készül, de inkább annak a híve, hogy ha szabadideje akad, a családdal spontán, lopott délutánokat, estéket tart. Ezek nem kiszámítható dolgok, de maradandó élmény-ajándékok mindenkinek, mondja. A feleségével egymást támogatják - ha az egyiküknek fellépése van, a másik jelenti a háttérországot - ez sokkal többet ér, mint egy nőnapra adott bonbon. A családszeretet, a képesség az otthonteremtésre, az, hogy állandóan figyelünk a társunkra, a legfontosabb női (és férfi-) tulajdonságok a számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!