Hírek

2017.02.24. 19:50

Működnek a térfigyelő kamerák - Három év alatt 2914 esetben volt rájuk szükség

Szombathely – Újabb húsz térfigyelő kamerát helyeztek üzembe. Három év alatt 2914 esetben intézkedtek a felvételek alapján.

Budai Dávid

Talán fel sem tűnt önnek, de a városban már 66 kamera pásztázza az utcákat, és a kamerák által vetített képet a nap 24 órájában emberek figyelik. Persze nem volt ez mindig így. Az első 13 kamerát 2014. január 1-jén élesítették, majd ezt követően minden évben bővült a bűnmegelőzési kamerarendszer. Így 2015-től összesen 28, tavaly  már  46,  idén  január 1-jével pedig újabb húsz kamera teljesít szolgálatot. A mostani fejlesztést pénteken adták át hivatalosan, így ez egyszer alkalmunk volt nekünk is a kamerák túloldalára kerülni. – Ismét fejlődött a város, mondta dr. Puskás Tivadar polgármester, aki hangsúlyozta, hogy a rendszer segítségével nemcsak hogy rögtön tudnak reagálni a közterület-felügyelet munkatársai, ha baj van, de szükség esetén a felvételeket is vissza lehet nézni.

24 órában figyelnek, pénteken délelőtt Sípos Attila volt szolgálatban Fotó: Unger Tamás

Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője utalt rá, hogy ugyan Vas megyében van a legkevesebb bűncselekmény, ezzel a fejlesztéssel Szombathelyen még ezt az amúgy is példaértékű biztonságot is sikerült fokozni. A képviselő utalt rá, hogy a kamerák egyik nagy erénye a megelőző funkciójuk, ugyanis a nemzetközi tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy a rosszban sántikálók kimondottan tisztelik az ilyen típusú köztéri kamerákat, mivel tudják, hogy a bűncselekményeket szinte száz százalékban fel tudják deríteni ott, ahol ilyen kamerákat üzemeltetnek. Dr. Varsányi Péter, a közterület-felügyelet igazgatója elmondta: a térfigyelő kameraközpont működésével egyidejűleg létrehoztak egy gyors reagálású egységet is. Ők szükség esetén - ha valaki szabálysértést vagy bűncselekményt követ el - szinte azonnal ott tudnak teremni. A kamerarendszer segítségével fogták el azt a tolvajt is, aki tavaly márciusban a Bejczy utcai kormányablak oldalán lévő domborművet megrongálta. És ez csak egy a 2914 eset közül, amikor a reagáló egység a kamerafelvételek alapján intézkedett. Ezek szerint nagyjából háromnaponta történik esemény, ahova vonulni kell. Itt a legváltozatosabb szabálysértésekre és bűncselekményekre kell gondolni. Hétvégente általában az alkohollal összefüggő rongálások és verekedések a gyakoriak. Elhangzott: a közterület-felügyeletnek szoros az együttműködése a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolával, mivel az ott tanuló növendékek is teljesítenek szolgálatot náluk. Ha ők, illetve a rendőrök nem segítenének, egyetlen közterületes sem lenne az utcán - hangsúlyozta az igazgató.

A tájékoztató után nem maradt más hátra, mint megnézni, hogy pontosan mit látnak a város kamerái. Először is: jó pár kamerához hangszóró is tartozik, így kisebb szabálysértések esetén a megfigyelő központból tudják felszólítani az éppen vétkező állampolgárt. Kedvünkért egy kutyatulajdonost fel is szólítottak a póráz használatára. Miután mi homályos, fekete-fehér ipari kamerafelvételekre számítottunk, megdöbbentő volt látni, hogy a 360 fokban forgatható kamerák tisztán ellátnak több száz méterre, és ahogyan az igazgató fogalmazott, még a galambok szeme színét is látni lehet.

A három éve működő kamerarendszer szemlátomást fejlődik, ráadásul a tervek szerint a jövőben újabb kamerák felszerelése várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!