Hírek

2016.05.31. 14:48

Szombathelyen emeltek vádat a rablók ellen - Idős embereket vertek át az egész országban

Szombathely - Volt, hogy egy 95 éves embert vertek át, úgy, hogy a nyugdíjfolyósító munkatársának adták ki magukat, akkor éppen 150 ezer forintot zsákmányoltak. Hét megyében tevékenykedett a rabló, több mint 2 millió forintot keresett. Volt, amikor társa is volt a trükkös tolvajnak. Most emeltek vádat ellenük.

Bakos Ágnes

Előzetesben van az első rendű vádlott, aki (részben) szabadlábon lévő segítőjével rabolt és fosztott ki idős embereket. A trükkös tolvajlás kifizetődőnek látszott, hiszen több mint 2 millió forint kárt okoztak – tájékoztatott dr. Simon József főügyész, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész.Az első rendű vádlottat 14 rendbeli kifosztással, egy rendbeli rablással és egy lopási kísérlettel is gyanúsítják. Társa bűnsegédként felel, nem segített minden esetnél.

A nyomozás szerint 2014 szeptemberétől „munkálkodtak”, tavaly nyáron fogták el őket. Jártak Vas, Zala, Baranya, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun és Veszprém megye területén is. Összesen 14 embert vezettek meg: volt, hogy önkormányzati alkalmazottnak, volt, hogy az áramszolgáltató munkatársának adta ki magát a trükkös rabló.

Több konkrét esetet is kiemel az ügyész.

Az egyik az, amikor tettlegesség is történt: Sopronban a nyolcvanéves sértett nem adta olyan könnyen a 200 ezer forintját, mint azt gondolta a tettes, ezért meglökte.

Egy másik említett eset Körmenden történt, ott meghiúsult a kifosztás, ugyanis szemfüles volt az idős ember. Nem fogadta el a „csalétekként” kínált bankjegyeket az „áramszolgáltató munkatársától”. Azt mondta: neki nem kell a pénz, mert a túlfizetést nem ilyen úton szokták visszaadni.

Egy harmadik esetnél a társa is a tettes segítségére volt: akkor egy 95 éves embertől vették el a 150 ezer forint megtakarított pénzét nyugdíjügy címén.

A napokban elkészült a vádemelés a trükkös tolvajokkal szemben. A vád hivatalosan: „a bűncselekmény elhárítására koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás és más bűncselekmények”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!