Hírek

2017.02.21. 14:38

A bizottság föloszlatta magát - a képviselők döntenek a szombathelyi színház sorsáról

Szombathely – Kedden délután mintegy másfél órányi vita után, dolgavégezetlenül „föloszlatta magát” a WSSz igazgatói pályázatának szakmai elbírálására hivatott szakmai bizottság. A többi a szombathelyi közgyűlésen múlik. Az egyetlen pályázó az alapító-igazgató: Jordán Tamás.

Ölbei Lívia

A szakmai bizottság kedden délután a városházán ült össze, hogy szakmai véleményt mondjon a WSSz igazgatói pályázatáról. Ahogy arról beszámoltunk: Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, az idén tízéves szombathelyi Weöres Sándor Színház alapító-igazgatója mellett Dér András filmrendező jelentkezett az ügyvezetői igazgatói pozíció betöltésére a következő öt évre. (A második igazgatói ciklus ősszel ér véget, a WSSz megalapításáról 2007 szeptemberében hozott egyhangú - tartózkodás és ellenszavazat nélküli - döntést a közgyűlés, az intézményt nem sokkal később létre is hozták.)

Jordán Tamás egyáltalán nem csinált titkot a terveiből: a pályázat benyújtási határ-idejének lejárta után azonnal teljes terjedelmében nyilvánosságra hozta igazgatói pályázatát. Dér András azonban úgy nyilatkozott, hogy kizárólag a szakmai bizottság döntése, vagyis február 21-e után foglalkozik ezzel a kérdéssel, addig semmiképpen sem kívánja megosztani a Weöres Sándor Színház jövőjét illető elképzeléseit a közönséggel. Dér András szombathelyi pályázata azonban „kiszivárgott”, ő maga pedig éppen erre hivatkozva lépett vissza a megmérettetéstől. (Törvényi szabályozás jelenleg arról nincs érvényben, hogy egy városi színházigazgatói pályázatot a jelölt köteles-e a nyilvánosság elé tárni, avagy sem.)

Ahogy arról szintén beszámoltunk, mindeközben a Weöres Sándor Színház társulat egy emberként állt ki Jordán Tamás mellett: az összes színész által aláírt levelet eljuttatták a döntéshozókhoz is.

Információink szerint a pályázati procedúra előírásai szerint fölállított, ajánlásra jogosult nyolctagú szakmai bizottság - benne mások mellett a fenntartó képviseletében Koczka Tibor, dr. Ipkovich György, valamint a színházi szakma, a színházi szakszervezet képviseletében Eperjes Károly, Kiss József, Mihályi Győző - kedden délután Szombathelyen nagyrészt nem is Jordán Tamás pályázatáról vitázott, nem az abban foglaltakat tette mérlegre eredendő feladata szerint (őt magát végül személyesen be sem hívták az ülésre), hanem arról, hogy Dér András visszalépése után szükséges-e új pályázatot kiírni; avagy sem. (Erre nézve törvényi kötelezettség nincs. A pályázónak joga van indulni, joga van visszalépni.)

A mintegy másfél óráig tartó bizottsági vita után információink szerint patthelyzet alakult ki, és a grémium dolgavégezetlenül „föloszlatta önmagát”.

Ahogy egy informátorunk fogalmazott: „Nem volt örömteli részt venni ebben a vitában. A szombathelyi képviselő-testület bölcsességén múlik a folytatás.”

A színházigazgató személyéről kizárólag a fenntartó szombathelyi önkormányzatnak, a képviselő-testületnek van joga dönteni. Közgyűlés: március 2-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!