Hírek

2014.09.14. 16:43

Szombathelyre hívták a pápát – az I. világháborúra emlékezett a Szentatya

Szombathely - Ferenc pápa az I. világháború kitörésének századik évfordulóján a szombati napot a foglianói osztrák-magyar haditemetőben kezdte, ahol némán imádkozott az ott nyugvó több mint tízezer hősi halott lelki üdvéért, majd Redipuglia katonai emlékhelyén mutatott be szentmisét közel száz magyar, valamint szombathelyi zarándok jelenlétében.

Fotó: Osservatore Romano Servizio Fotografico

A ceremónián részt vett Hende Csaba honvédelmi miniszter is, aki találkozott pápával. A tárcavezető egy személyes jellegű ajándékkal lepte meg az egyházfőt, ami egy imakönyvből és egy azonossági fémlap (dögcédula) tartójából állt, melyek egy az első világháborúban az olasz fronton harcoló magyar katona tulajdonát képezték. Az ajándék különlegességét az adja meg, hogy Ferenc pápa és Hende Csaba nagyapja is ugyanazon a fronton harcolt a „Nagy Háború" idején.

A honvédelmi miniszter jelenléte az ünnepi ceremónián és találkozása a Szentatyával ráirányíthatja a Vatikán figyelmét a Magyar Püspöki Konferencia és a kormány korábban tett meghívására. Ezt tavaly Áder János köztársasági elnök tolmácsolta Ferenc pápának és úgy szólt, hogy 2016-ban, Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából az egyházfő látogasson el a szent szülővárosába, azaz Szombathelyre.

Fotók: Osservatore Romano Servizio Fotografico

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!