Hírek

2016.01.13. 12:49

Szombaton felvételiznek a nyolcadikosok - na de miből és hol?

Január 16-án, szombaton az egész országban, így Szombathelyen is írásbeli megmérettetésre kerülnek a középiskolába, gimnáziumba jelentkező nyolcadikos diákok. A felvételire 10 órakor kerül sor, ahol két tantárgyból kell feladatokat megoldaniuk.

Kutasi Anikó

Mint minden évben, idén is elballagnak majd a nyolcadikosok, akik jelenleg azon törik a fejüket, hogy be kerülnek-e a kiszemelt iskolába, vagy hogyan fog sikerülni a felvételijük az adott intézménybe. Egyes középfokú iskolákban a felvételnél az általános iskolai tanulmányi átlagokat veszik figyelembe, de több helyen is felvételi vizsga mellett döntenek.

A felvételire készülőknek nem kell sokáig izgulniuk, hiszen már szombaton 10 órakor sor kerül a felvételi írásbeli részére. A diákoknak matematikából és magyarból kell egy-egy tíz kérdésből álló feladatsort megoldaniuk, amelyekre tantárgyanként 45 perc áll rendelkezésükre.

Szombathelyen négy középfokú intézményben lesz felvételi vizsga: a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban, a Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnáziumban, a Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban, valamint a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában.

Megyénkben még a Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnáziumban, a Kőszegen lévő Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégiumban és a sárvári Tinódi Sebestyén Gimnázium és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskolában kerül sor központi felvételire a nyolcadikosok számára. Azok se keseredjenek el, akiknek igazolt, alapos indokuk van, amiért szombaton nem tudnak megjelenni, ugyanis a pótfelvételire öt nappal később, 21-én, szerdán fog sor kerülni.

Az írásbeli felvételi eredményéről a lelkes diákokat az intézmények február 4-éig értesítik a tanulókat, ami után február 16-ától március 4-éig a szóbeli felvételi vizsgákra térnek át, miközben február 12-ével bezárólag az általános iskolák elküldik a középiskolai jelentkezési lapokat a kiválasztott középiskoláknak és a Felvételi Központnak.

A felvételi eredményessége áprilisban derül ki.

Címkék#felvételi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!