Hírek

2016.05.11. 18:45

Szomorú statisztikák a vasi utakról - Idén már 160 baleset történt a megye közútjain

Szombathely - Az Európai Unióban hatodik, Magyarországon második alkalommal rendeztek programokat a jeles, vagy inkább figyelemfelhívó nap, a közlekedési kultúra napja alkalmából.

Bakos Ágnes

A Vas Megyei Mérnöki Kamara Közlekedési Szakcsoportja, valamint a Közlekedéstudományi Egyesület Vas Megyei Területi Szervezete közösen rendezi a MUSTRA című előadássorozatot. Ennek része volt a szerdai fórum, ahol vonatról, kerékpárosokról, személyautókról és a teherforgalomról, a közlekedés minden résztvevőjéről szólt László Péter, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. - Ha összeszámoljuk, az elmúlt 25 év alatt ezren halhattak meg a Vas megyei utakon, 2001 és 2015 között négyszáz volt a halálos áldozatok száma - hangzott el az elrettentő adat a vasi közlekedési helyzetképről. Az utak, az autók, a forgalom is óriási változásokon ment keresztül az elmúlt negyedszázad alatt - ezt is figyelembe kell venni a baleseti statisztikákat nézve. Vannak szélsőséges adatok a közelmúltból: például 2007-ben 42-en, 2008-ban 17-en vesztették életüket a vasi utakon. Nemcsak időben, hanem térben is láthatóak gócpontok - sorolta László Péter.

Az egyik legsúlyosabb vasi baleset volt tavaly ősszel, amikor három kamion karambolozott a 86-os főúton Egyházasrádócnál (Fotó: Szendi Péter)

- Mielőtt elkészült a 89-es főút, a forgalom Sé és Torony településeken haladt keresztül, nem volt olyan hétvége, hogy ne történt volna baleset, vagy kerékpárost ütöttek el, vagy frontális karambolnál kellett helyszínelni - emlékezett a kilencvenes évekre. Sorolta még a Szombathely és Petőfi-telep, valamint a Kőszeg és Kőszegfalva közötti főútszakaszokat, amelyeken óriási balesetveszélyt váltott ki a párhuzamosan megépült kerékpárút. Ahogy 2001-ben, úgy 2015-ben is a gyorshajtás volt a fő baleseti ok a vasi utakon. A karambolokat mintegy 66 százalékban a személyautósok okozzák, sokkal kevésbé a teherautósok, az autóbuszsofőrök, vagy a közlekedés többi szereplője. Járműújdonságok is veszélyforrások: a hangtalanul haladó elektromos kerékpárok egyre elterjedtebbek, tavaly hat baleset részesei voltak az elektromos biciklikkel közlekedők Vas megyében. - Idén 160 baleset volt eddig Vas megyében, tavaly ugyanekkor is hasonló volt ez a szám - mondta el a legfrissebb összesítésről László Péter. Az idén történt súlyos ütközésekben összesen nyolcan vesztették életüket. A balesetek okozói 72 százalékban fiatalok, ötven év alattiak voltak - sorolta az osztályvezető. Arra is rámutatott, hogy sikerült (részben) visszaszorítani az ittas vezetést. - 2003-ban a személyi sérüléssel járt közlekedési balesetek 19 százalékát okozták ittas sofőrök, tavaly sikerült tíz százalék alá vinni ezt a mutatót, 7,8 százalékra - számolt be. Hozzátette, hogy azért minden napra jut ittas vezetésen ért sofőr Vas megye útjain. A közlekedési kultúra napja szervezői nem kisebb célt fogalmaztak meg, mint azt, hogy növeljék a hazai közlekedésbiztonságot.

Természetesen a rendőrség baleset-megelőzési szakemberei is ezen dolgoznak - idén is. Kiemelt figyelmet kapnak a kerékpárosok és a gyalogosok, valamint a teherautó-sofőrök 2016-ban a vasi utakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!