Hírek

2017.09.03. 19:20

Elkezdődött a szüret - A hegybíró jelentette: dolgozhatnak a vasi hegyekben a szőlősgazdák

VASKERESZTES - Jó borok és remek társaság – így kezdték el a Vas megyei szüreti szezont Vaskeresztesen szombaton.

Vadas Krisztina

Egyre csak gyűltek a feldíszített traktorok a falu határában szombaton délután. Először csak néhány jármű állt az út mentén, aztán pillanatok alatt konvojjá duzzadt sor. Mindegyik autót, traktort gondosan felkészítették a felvonulásra. Volt, aki csak kukoricaszárakkal, csuhéval dekorálta a járművet és az utánfutót, de akadtak olyanok is, akik lufikkal, tökökkel és egyéb termésekkel díszítették a szüreti mulatságra tartó autót, traktort. Egy dolog viszont mindegyiknél ugyanaz volt: népi ruhába öltözött lányok-asszonyok, ifjak-urak ültek a vontatmányokon.

De nem csak felvonulókkal telt meg a tér: sokan már a kezdésre elmentek a faluból, hogy láthassák, hogyan indul a várva várt menet.

Krancz Imre polgármester köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte: ez a falu legnagyobb eseménye, ahol a bortermelők bemutathatják terményeiket, termékeiket, a vendégek pedig korlátlan mennyiségben kóstolhatják a vidék finom borait.

Aztán szépen lassan elindult a 12 traktor a szőlőhegyek kapujába a Takser Spatzen zenekar felvezetésével, a falun át. A lakók házaik előtt állva várták a felvonulást, hangos szóval és néhol elemózsiával köszöntötték a színvonalas menetet.

A végállonmáson Hatos István hegybíró kiadta az engedélyt a szüretre. - A mosolygó fürtök sokaságától büszke gazdák arra kértek, jelentsem be hivatalosan is a szüret kezdetét. Így hát örömmel közlöm: ettől a naptól elkezdődhetnek a munkák a csepregi, a kőszegi, a hegyháti és a vaskeresztesi szőlőhegyeken - szavai ovációt váltottak ki a közönségből. Wölfinger József megbízott szőlőcsősz pedig a szüreti időszak szabályait ismertette a gazdákkal. Ilyen regula például, hogy mostantól csak lányok és legények sétálhatnak a hegyekben - de a következményekért felelősséget nem vállal. Vagy hogy a pincékben csak a gazda felesége dolgozhat, de ő akár reggeltől estig. De néhány tiltást is bevezetett: például nem szabad más szőlőjét szedni, vagy pálinkának valót lopni - ötven botütés jár annak a férfinak, aki megszegi a szabályokat. A lányok, asszonyok büntetése ennél valamelyest kellemesebb: 24 óra eltöltése a csősszel az egyik borospincében, természetesen csak kóstolás céljából. Ezekkel a szavakkal megalapozta a jó hangulatot a szőlőcsősz, a vidámságnak attól fogva nem voltak határai.

A vaskeresztesi német nemzetiségi tánccsoport műsora után még egy ideig a hegyek kapujában tartott a mulatság, majd sötétedéskor, ismét a Takser Spatzen zenekar kíséretében, bálba hívták a falu apraját és nagyját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!