Hírek

2015.09.20. 11:49

Szüreti mulatság és reneszánsz esküvő időutazással Csepregen - mozgalmasan zárult a Városfesztivál

Csepreg – Három napon át ünnepelt Csepreg. A programok sorát szombaton szüreti felvonulás, vásár és a Nádasdyak korát idéző főúri esküvő felelevenítése zárta. A rendezvény díszvendége gróf Nádasdy Borbála írónő volt.

Pogács Mónika

2011-ben, amikor felújították a város promenádját, született meg a Városfesztivál ötlete, amelyet most ötödik alkalommal rendeztek meg.

A program egyik meghatározó eleme a szüreti felvonulás, amelynek a csepregi gazdálkodás, elsősorban a szőlőtermesztés, a borászat régi hagyománya az alapja.

Civil szervezetek, közösségek, művészeti csoportok vonultak végig a város utcáin feldíszített járműveken, lovas hintókon ülve, kerékpározva vagy gyalog masírozva – ünnepelve a szüretet.

A reneszánsz esküvői ceremónia szintén szervesen hozzátartozik Csepreg történelméhez. Feljegyzésekből tudható, hogy 1605-ben a város központjában álló kastélyban kötött házasságot Nádasdy Anna és Zrínyi Miklós. A reneszánsz esküvőt történelmi játék keretében mutatta be most is a Farkas Sándor Egylet. A civil szervezet tagjai a kor viseletébe öltözve, a szokásokat, táncokat felelevenítve játszották el a ceremóniát. Nádasdy Anna és Zrínyi Miklós esküvője kikéréssel, ajándékozással kezdődött, fogadalomtétellel folytatódott.

Idén különös időjáték is része volt a programnak: a fesztivál díszvendége volt gróf Nádasdy Borbála, az egykor Csepregen esküdött Nádasdy Anna és Zrínyi Miklós leszármazottja. A grófnő is köszöntötte Majoros Mirella Jusztinát és Tóth Marcellt, akik az egykori ifjú párt személyesítették meg 2015-ben.

– Vigyázzatok magatokra, egymásra és az utódokra. Sok boldog évet kívánok nektek. Most is, a 21. században - így szólt a grófnő jókívánsága egykori felmenőinek.

A történelmi játékot szabadtéri lakoma zárta: lakodalmi kalács, sült kolbász, langalló és gyümölcs került a terítékre, amit a játszók a térre gyűlt csepregiekkel közösen fogyasztottak el.

A nap krónikájához hozzátartozik, hogy a csepregi szőlőművelők és a Csepregi Borbarát Hölgyek a promenád közönségének és a grófnőnek beszámoltak az idei szőlőtermésről és a szüret állásáról. Nádasdy Borbála egyébként szakértő, maga is foglalkozik borászattal családi birtokán. Volt szombaton helyi termékek vására és természetesen must- és borkóstolás is.

Nem maradt üresen a promenád színpada: hastáncegyüttesek léptek fel, a Korondi Ifjúsági Fúvós Együttes és Csepreg Város Fúvószenekara adott koncertet, a színpad előtt pedig a helyi mazsorettek mutatták be műsorukat. A Városfesztivált promenádi vígság és táncos mulatság zárta.

Címkék#Csepreg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!