Hírek

2017.09.06. 17:00

A Napraforgó Bölcsődében 14 részes sétányon játszhatnak a gyerekek

SZOMBATHELY Különleges új "játékot" kaptak a Napraforgó Bölcsőde apróságai: Kneipp-sétányt alakítottak ki az intézmény udvarán, természetesen a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelően.

Vadas Krisztina

Gyermekzsivajtól volt hangos a bölcsőde udvara - ez most másfajta zsibongás volt, mint a hétköznapi, játék közbeni hangoskodás. A gyermekek hangjából, kacajából érződött az izgatottság: tudták, valami nagyon jó és izgalmas dolog van készülőben. Pontosabban már el is készült: a Napraforgó Bölcsőde új Kneipp-sétányát kis ünnepség keretében avatták fel hivatalosan. Az eseményre a szomszédos Hétszínvirág Óvoda nagycsoportosai is hivatalosak voltak, így ők is megtapasztalhatták a kicsikkel együtt az egészséges, de játékos tanulás egy új módszerét.

Pósfainé Sebestyén Bianka intézményvezető fogadta a vendégeket a Talpaló Tan-ösvénynek nevezett sétány átadásán. Köszöntőjében elmondta: fontosnak tartja, hogy már gyermekkorban foglalkozzanak az egészséges életmóddal. Próbálják a kicsiket minél jobban a pozitív életvitel irányába terelni. Az udvaron volt egy kihasználatlan terület, ide álmodták meg a Kneipp-sétányt.

Jótékony hatásai már régóta bizonyítottak, kialakítása a Sebastian Kneipp által kifejlesztett egészségmegőrző módszeren alapszik. A lényege, hogy a gyalogospályán különböző minőségű felületek váltakoznak: például faháncs, fenyőtobozok, zúzott kő, kavicsok. Ezeken mezítláb kell végigmenni. A különböző anyagok, textúrák más-más hatást fejtenek ki a talpra, ahol bizonyítottan rengeteg idegvégződés található. Tehát, ha valaki végigmegy egy ilyen sétányon, az egész testében jótékony hatásokat fejt ki.

A Napraforgó Bölcsődében kifejezetten a kisgyermekek számára alakították ki a pályát, az ő életkori sajátosságaiknak megfelelően. Az 56 méter hosszú úton 14-féle járófelület található: egyebek között homok, különböző nagyságú kavics, háncs, szalma, toboz, faféleségek. Az ösvény kialakításában a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet is segítségére volt a bölcsődének: elítéltek ásták ki a gyalogpálya területét, nekik ez jóvátételi munka volt. Pósfainé Sebestyén Bianka kiemelte: az építésnél fontos szempont volt, hogy a bölcsődések még tapasztalatszerzés útján tanulnak - ezt tartották szem előtt a különböző anyagok kiválasztásánál. Így nemcsak egészségmegőrző hatásai vannak az ösvénynek, hanem fontos eleme a játékos tanulásnak is. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere szintén végigsétált az átadóünnepség után a sétányon: a gyermekekkel kézenfogva maga is megtapasztalta, milyen érzés, amikor különböző anyagok stimulálják a talpat. A polgármester elmondta: a gyermekkel való törődésnek fontos eleme az egészségük megőrzése. A Kneipp-módszer világszerte elfogadott, az egészségnevelés, -fejlesztés nagyon jó eszköze már kiskorban is.

A hivatalos átadó után a gyermekek boldogan vették birtokba új játékukat és gondozóikkal együtt végigsétáltak - akár többször is - az úton. Élvezték, ahogy a puha homok után a fenyőtobozok keményen bökdösték talpaikat, néhány lépésnél hangos kacagásban törtek ki, mert csikizett az anyag. Nem csoda, hogy jó ideig mászkáltak a sétányon fel és alá, hiszen már csak rövid ideig használhatják. A Kneipp-ösvényen ugyanis csak mezítláb szabad sétálni, az ősz, a tél pedig nem a legalkalmasabb időjárást hozza ehhez. Legközelebb majd tavasszal vehetik birtokba, akkor már hosszabb időre. A szülők remélik, a jó példa követőkre talál, így a jövőben más szombathelyi intézményben is építhetnek ilyen sétányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!