Hírek

2016.08.16. 09:28

Tanári állást keres Vas megyében? - Mutatjuk a kínálatot

Az álláskeresésnél nem az számít, milyen szakos tanár vagy, hanem, hogy milyen szakos tanár megy nyugdíjba. A tanároknak szánt Vas megyei állásajánlatokat böngésztük.

Budai Dávid

A tanár és a színész között egy lényeges hasonlóság van: mindkettő tanévben, illetve évadban gondolkozik, ám míg a színészek szerződtetése már tavasszal lezajlik, addig az új tanárok foglalkoztatása rendszerint csak most, a hónap végével válik aktuálissá. Ennek örömére átnéztük Vas megye összes, tanároknak szóló álláshirdetését, hogy megtudjuk, milyen tanárokat keresnek leginkább. Annál is inkább, mivel egy név nélkül nyilatkozó, nem tanárként dolgozó, ám tanárvégzettségű fiatalember szerint nagyon ritkán írnak ki tanári állást.

Mint elmondta, két éve szinte mindennap megnézi az álláshirdetéseket, és az a tapasztalata, hogy tanév közben csak ritkán akad egy-egy lehetőség, akkor is leginkább a reál tárgyakat tanítókat keresik, vagyis a fizika-, kémia-, matek-, földrajztanárok a befutók. A humán tárgyakat oktatók pedig láthatóan nem kellenek. A legtöbb állást tapasztalata szerint májustól szeptemberig hirdetik meg, és idén tavasszal meglepően sok tanítót kerestek az iskolák, főleg a Szombathely környéki településeken, de például történelem- vagy magyartanári állás szinte egy sem volt az utóbbi időben.

Illusztráció: Szendi Péter

Humánszakkal irány a kistelepülések

Na, de lássuk most mi a helyzet. A korábbi évek tapasztalatait megcáfolva kapásból találtunk négy magyartanári állást. Ezen kívül még négy tanítói, kettő nyelvtanári, kettő testnevelő tanári, két szakoktatói, valamint ezen kívül egy ének-zenei, és egy történelemtanári állásra bukkantunk. Megdőlni látszik tehát az a tétel, hogy csak a reál tárgyakat tanító tanárok találnak állást. Érdekes az is, hogy az állásajánlatok közül csupán négy szombathelyi, amúgy pedig Szentgotthárdon, Felsőcsatáron, Hosszúperesztegen, Sárváron, Répcelakon, Vépen, Kőszegen, Magyarlakon, Rábagyarmaton, Csepregen és Celldömölkön várják a pedagógusokat.

Fodor István, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) Szombathelyi Tankerületi Központjának vezetője elmondta: az, hogy milyen szakos tanárok a keresettek, nagyban függ attól is, hogy az adott intézményből éppen milyen szakos tanár ment el nyugdíjba. Pedagógushiányról az általuk fenntartott intézményekben nincs szó, minden iskolában meg tudják oldani, hogy megfelelő számú tanárral induljon a tanév.

Molnár Krisztina, a vépi Hatos Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója elmondta: ők az utóbbi években két matematikatanárt kerestek, most pedig a humán területekről várják a tanárkollégák jelentkezését. Az igazgatónő szerint csupán arról van szó, hogy milyen szakos volt az a kolléga, akit pótolni kell, és nincsen meg a reálszakos - humánszakos tanárok elhelyezkedési lehetősége közötti szakadék. Szerinte egyébként a legnagyobb hiány a nyelvszakos tanárokból és a tanítókból van.

Öt-tíz éven belül kicserélődhet a tanárgárda nagy része

A szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium igazgatóhelyettese, Varga Zsuzsanna elmondta: pontos statisztikákat nem ismer, de ha igaz, hogy a reálszakos tanárok a keresettebbek, vagyis belőlük van kevesebb, akkor annak az lehet az oka, hogy a gyerekek náluk sem jelentkeznek matek, vagy fizika szakra, ha pedig mégis a reál tárgyak iránt érdeklődik egy diák, inkább megy mérnöknek, mint tanárnak. Megtudtuk: ők idén nem hirdettek tanári állást, pedig egyik kollégájuk nyugdíjba vonult. Az ő óráit azonban átvették a kollégák, így házon belül oldották meg a problémát. A Kanizsaiban stabilnak tekinthető a pedagógusállomány, de a jövő tanévtől már lesznek szabad tanári helyek, mivel többen – köztük az igazgatóhelyettes is – nyugdíjba mennek. Varga Zsuzsanna szerint öt-tíz éven belül jelentős mértékben ki fog cserélődni a tanári gárda a nyugdíjba menetellel. Pedig a Kanizsaiból jó tíz éve már, hogy senki nem ment nyugdíjba – tudtuk meg.

A szakértők évek óta kongatják a vészharangot az elöregedő pedagógustársadalom miatt, de azért talán nincsen minden veszve, mivel évek óta nő a népszerűsége a pedagóguspályának. 2010 és 2014 között például megduplázódott a tanárszakra jelentkezők száma, idén pedig a legtöbben az első helyen a gazdaságtudományi, a műszaki és a pedagógus képzési terület valamely szakját jelölték meg. Az első 15 első helyes jelentkezés között ott van az óvodapedagógus, a gyógypedagógus és a tanító is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!