Hírek

2017.08.07. 17:10

Táncból katedrálist - A Béri Balogh Ádám együttes 50 éve 50 perces filmen

KÖRMEND - Ötven év ötven percben: ez a mottója annak a készülő dokumentumfilmnek, amely a jubiláló táncegyüttesről szól. Premier jövő tavasszal.

Kozma Gábor

A filmkockákon sokak munkája elevenedik meg, hiszen ötven esztendő nem kis idő. Az pedig minden kultúraszerető ember számára nyilvánvaló, hogy a város egyik kiemelkedő kulturális értéke az alapításának 50. évfordulóját ünneplő Béri Balogh Ádám Táncegyüttes (BBÁ). Megszámolni sem lenne könnyű, hogy hányszor és hány helyszínen léptek fel ezen idő alatt. Az biztos, hogy nem hiányozhattak a jeles rendezvényekről, évfordulókról és fesztiválokról. Körmenden is rendszeres szereplői a városi megmozdulásoknak, a Körmendi Kulturális Központtal együttműködve nívós programokat állítanak színre. Ugyanakkor kemény műhelymunka is jellemzi őket (gondoljunk a néptánc-antológiákra), ezek révén pedig országos ismertségre tettek szert. Mindeközben gyarapították, gazdagították az egyetemes magyar néptánckultúrát. A BBÁ közösségteremtő ereje, családias közege és a nemzetközileg is jegyzett szakmai sikerek felkeltették a filmesek érdeklődését is. A szombathelyi KorFilm Produkció tavasszal elkezdte az együttesről szóló dokumentumfilm forgatását, amely a Táncból katedrálist címet viseli. A háromtagú alkotói közösség (Boros Ferenc, Horváth Zoltán, Kozma Gábor) már rögzítette az együttes körmendi pünkösdölését, a szőcei tánctábor szakmai gyakorlatait, és készül az augusztusi táncgálára.

A dokumentumfilm számos jelenetében feltűnnek a BBÁ új generációjának tagjai, köztük Korbacsics Vera néptáncos és oktató. A forgatás mostanában pörgött fel igazán Fotó: KorFilm Produkció

- Egy szoros kötelékű, hiteles és tiszta forrásból táplálkozó, nagyon összetartó és baráti csapatot ismertünk eddig meg - fogalmazott Horváth Zoltán függetlenfilmes. - Nem kis szó ez manapság. Láttuk, amint a szülők, nyilván nem kis anyagi áldozatokat vállalva, hozzák és viszik a gyerekeket a próbákra, és ott vannak a fellépéseken is. Különösen értékes az, hogy egy nagy családra, annak munkájára épül ez a több száz embert megmozgató, fizikailag és szellemileg is folyamatosan karbantartó műhely. Korbacsics Tiborról és családjáról van szó, ők a motorjai, sok esetben mindenesei az együttesnek. Mi azt szeretnénk filmünkkel megmutatni, hogy a társadalom legkisebb sejtje, a család miként képes olyan acélkeménységű közösségeket létrehozni, amelyek aztán tudatformáló erővé válnak. Úgy látjuk, aki itt táncol, az előtt egy erkölcsi mérce áll, és nem kis követelményrendszernek kell megfelelnie. Ezzel pedig korán értékes kapaszkodóra lel egy bonyolult világban - fejtegette a filmes. Boros Ferenc pedig azt emelte ki, hogy Szőcén egy szituációs játékot is forgattak. - Három fiatal táncolt egy régi ház, a Lukács-porta udvarán, mintegy szembesítve a múlt és jelen időt - hallottuk.

A stáb már többórányi anyagot rögzített. Mint mondták, szeretnék, ha beleférne a filmbe a jövő évi rönkhúzás eseménysora is. Ezt követően kerülhet majd sor az ünnepélyes premierre Körmenden és Szombathelyen.

A BBÁ vezetője szerint nincs elkeserítőbb látvány, mint a telefonját órákon át nyomogató fiatal. Annyi minden mást, értelmes dolgot művelhetne, például táncolhatna, jegyzi meg az ismert szakember, Korbacsics Tibor. Aki szerint sok szülő felismeri, hogy a tánc nem csupán, úgymond, alakformáló sport, fizikai játék, hanem komoly szellemi tevékenység, jellemet építő munka. A filmesek ezt is szeretnék bemutatni, ezért zárt forgatást is terveznek a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!