Hírek

2016.05.30. 19:02

Tanév végi hajrá a fiúkkal - Két tárgyból kell még hajtani a négyesért

Szombathely - Egy nagycsaládos beszámolója átlagos reggelekről, iskoláról és nyári szünetről. Szervezettség és rugalmasság: ennyi a titok.

Budai Dávid

Alig valamivel több mint két hét múlva beköszönt a vakáció. Az iskolások elkezdték számolni, hányat kell aludni, és pontosan tudják, hogy szerdához egy hétre már felírhatják a táblára az Ó-t. Csakhogy az előttük álló két hét még bőven tartogat izgalmakat, hiszen most véglegesítik a jegyeket a naplóban. Az iskolákban az év végi hajrá egyaránt stresszes a gyerek és a szülő számára, ráadásul a szünidei felügyeletet is meg kell oldani valahogy. Megkérdeztük a hetedikes Attilát és édesanyját, Mészárosné Rékasi Mariannt, hogyan vészelik át a tanév utolsó heteit úgy, hogy Attilának van egy hat-, egy négy-, és egy kétéves fiútestvére is. Azt az elején leszögezhetjük, hogy amikor a nyár már ott dörömböl az osztálytermek ajtaján, senkinek sincs kedve tanulni.

Mindannyian így voltunk ezzel, így vannak a mostani iskolások is. A Derkovitsba járó Attila sem kivétel, ráadásul most az iskola vége előtt meg is betegedett, így még nehezebb az év végi feladatokat teljesíteni. A hetedik osztály komoly vízválasztó, hiszen az év végi eredmény már számít a továbbtanulásnál. Ilyenkor nincs mese, rá kell feküdni a tanulásra, Attila esetében főleg a kémiára és a történelemre. Ebből a két tárgyból kell még hajtani a négyesért, a többi jegy nagyjából véglegesnek tekinthető. Mariann elmondta: nem híve az órák hosszat tartó tanulásnak, de persze egy témazáróra fel kell készülni. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy amikor a gyerek fél négy körül hazajön az iskolából, legalább két óráig használhatatlan, pihennie kell.Attila amúgy jó közepes tanuló, édesanyja szerint persze simán lehetne jobb is. A matek finoman szólva nem a szíve csücske, de a humán tárgyakkal nincs gondja. Most az autószerelés az, ami igazán érdekli. Minket pedig az érdekelt nagyon, hogy milyen egy átlagos tanítási nap reggele négy fiúval. Biztosra vettük, hogy kiabálásba fulladó káosz, amelynek szükségszerűen elkésés a vége. Hát nem. Mariann hatkor kel, majd sorban kelti fel a gyerekeket, a legnagyobbtól a legkisebbig. Attila negyed nyolckor indul suliba, a kicsik, Barna, Nándi és Marci pedig nyolckor oviba, de szigorúan csak reggeli után. Az évek óta működő rendszer titka, hogy Mariann előtte való nap már előkészíti a gyerekek ruháját és a legnagyobb tízóraiját. Ami biztosan beletartozik még a napi rutinba, az a főzés és a mosás, utóbbit van, hogy egy nap többször is meg kell ejteni, de valahogyan mindig mindenre jut idő.

Mariann elmondta: tudja, hogy vannak olyan szülők, akik állandóan rohannak, kapkodnak, ordítanak, ő azonban ezt nem szereti. Persze előfordul, hogy a gyerekeknek rossz napjuk van és noszogatni kell őket, de neki szerencséje van, mivel a négy fiú jó testvér, szót fogadnak. Persze a szófogadó gyerekeknek is annyi energiájuk van, hogy mi abba is elfáradtunk, ahogy néztük, hogyan cikáznak ide-oda a két szoba között, a játszótéren pedig egy pillanat alatt szem elől tévesztettük őket. Így nyomban felmerült bennünk, mi lesz, ha véget ér a suli. Akkor vége az óvodának is, tudtuk meg, ugyanis Mariann szereti, ha otthon vannak a gyerekek. Persze idén még „könnyen” telik a nyár a négy fiúval, mivel gyesen van, ám szeptembertől újra dolgozni fog, így a jövő év biztosan tartogat még meglepetéseket. Főleg, hogy a két legnagyobb fiú az iskolából, Barnabás pedig az oviból ballag el. Nem tévedés, ketten ballagnak el az iskolájukból, ugyanis Mariannak van egy 18 éves nagyfia is, Zoltán, aki Szolnokon jár gimnáziumba, és az ELTE-re készül. Neki az év végi hajrája nagyjából abban merül ki, hogy vajon hány négyese lesz az ötösök között. Azt, hogy mennyire más minden gyerek, az is bizonyítja,  hogy  neki pedig éppen a matek megy igazán jól.

A már említett jól szervezettségnek nagyban is működnie kell, ezért már júniusban el kell kezdeni a felkészülést a jövő tanévre, ami a ruhák, cipők beszerzését illeti, mert augusztusban már késő lenne.

És hogy miként oldják meg a jövő nyarat, amikor már minkét szülő dolgozni fog? Mariann szerint akinek több gyereke van, annak egyrészről nehezebb, de a tapasztalata az, hogy a nagycsaládosok rugalmasabbak, ügyesebben rögtönöznek, és jobban átlátják a dolgokat, így szerinte náluk sem lesz gond.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!