Hírek

2017.03.20. 17:55

Lakóotthon épül - Családiasabb körülmények között élhetnek a fogyatékkal élők

Táplánszentkereszt - Az idősek otthona mellé, a kastély parkjában építenének fel négy családi házat fogyatékkal élőknek. Az integráció a cél.

Bakos Ágnes

Szombathelyen két otthon épülne, Táplánszentkereszten négy. A megyeszékhelyen látássérültek és pszichiátriai gondozottak, a tápláni házakban látás- és mozgássérültek élhetnek majd - ismertette a pályázati terveket dr. Huszár Lilla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vas Megyei Kirendeltsége igazgatója. Szolgáltató központot is kialakítanak Táplánszentkereszten: ott dolgozhatnak a fogyatékkal élők. A kastélypark északi oldalán lesznek a házak, a Táncsics utca másik oldalán a munkahely. A lakók biztonságos átkelését firtatta Perl János, Táplánszentkereszt polgármestere a fórumon. Átkísérik az ellátottakat - ezt válaszolta dr. Huszár Lilla. Felvetődött a munkahelyteremtés kérdése is a tervezett új ellátási formával kapcsolatban. Nyolc-tíz embernek adhatnak munkát a családi házakban, a most is az ellátottakkal dolgozók mellett.

Dr. Huszár Lilla igazgató ismertette az építési és integrációs terveket Fotó: Nagy Jácint

Ha nincs szakképzett ápoló, akkor segédápolónak veszik fel a jelentkezőket, aztán beiskolázzák őket - ismertette a folyamatot az igazgatónő. Gyakorlatilag a szombathelyi Gagarin úti otthont „ürítenék ki", ha nyer a pályázatuk. Európai uniós elvárás, hogy ne a megszokott, hagyományos intézményi keretek között éljenek az ellátottak. Hanem családi házakban, kisebb közösségekben, és legyen „külön munkahelyük", hogy kimozduljanak, integrálódjanak - ez a cél Táplánszentkereszten. Ilyen ellátási forma még nincs Vas megyében, a megvalósításhoz 630 millió forintot remélnek. Március 31-ig beadják a terveket, aztán legkésőbb a nyár elején lesz döntés a támogatásról. Ha nyernek, akkor 2018 végére felépülnek az egyszintes, akadálymentes családi házak és a mostaninál családiasabb körülmények között élhetnek a fogyatékkal élők. A munkájukat is ajánlotta dr. Huszár Lilla: az ellátottak jó része munkaképes, és ha a településen van cég, amely megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatna, akkor bevonhatja az ide költözőket. A tervezett szolgáltató központ nyitott lesz a táplániak előtt: az étkeztetés, a nappali ellátás is, tényleges integrációt valósítana meg Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vas Megyei Kirendeltsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!