Hírek

2017.03.12. 19:13

Ranglistapontokért folyt a küzdelem a VI. Vas Megyei Gombfoci Bajnokságon

Táplánszentkereszt - A hagyományos megyei gombfocibajnokságnak a helyi általános iskola adott otthont. Felnőttek és junior korúak versenyeztek.

Tóth Kata

A Magyar Szektorlabda Szövetség azt állítja a honlapján, hogy Magyarországon mindenki tisztában van vele, mi az a gombfoci. Azt is, hogy a felnőtt férfi korosztálynak még egy kedves története is van hozzá. Az első kijelentés túlzó, bár újabban egyre népszerűbb a játék; az utóbbi igaz lehet. Ami viszont biztos: a VI. táplánszentkereszti megyei gombfocibajnokság indulói pontosan tudták, mi az a helyezés, mik a passzolási szabályok és azt is, hogyan szabad mozgatni mérkőzés közben a mezőnyjátékos bábukat.

Országosan ismert versenyzők fordultak meg az erő-próbán, amelyet hagyományosan a Vasi Gombfoci Egyesület és a Táplánszentkereszt Kultúrájáért Egyesület szervezett. Vas megyében elsőként itt tartottak pontszerző versenyt: ranglistapontokért folytak a küzdelmek. Két kategóriában 32 felnőttől és hat junior korútól érkezett nevezés az ország több pontjáról. (A Vas megyei gombfocibajnokság nevet viseli a rendezvény, de valójában országos a verseny.)

Fotó: Unger Tamás

A teljesség igénye nélkül jöttek gombozók Budapestről, Csokonyavisontáról, Sopronból, Szigetszentmiklósról és Erdélyből is. Mindenki egyéniben mérette meg magát - 10 órától 18 óráig tartottak a mérkőzések mindkét nap. Szombaton volt a főverseny, tízen jutottak tovább a vasárnapi fordulóra. A tízek bajnokságán ők küzdöttek egymással érmekért, kupákért. Vasárnap osztályonkénti versenyt is tartottak: a nevezők a saját osztályuknak (NB I, II, III) megfelelően játszhattak.

Meskó Krisztián szervező, aktív gombfocijátékos elmondta: fizikailag, szellemileg is igénybe veszi a versenyzőket a játék, amit a biliárd, a sakk és a futball keverékének mondanak, és amiben sok gyakorlással lehet jártasságot szerezni. Ezt a Herényiek Házában hetente kétszer meg is teszik a tavaly év végén az NB II-be jutott vasi gombozók. Dr. Gráfik Imre néprajzkutató, a Savaria Múzeum egykori igazgatója, a játék szerelmese nem hiányozhatott a tápláni derbiről.

Ő a gombfociról, mint igazi hungarikumról beszélt, amivel a gyerekeket el lehet csábítani a számítógép mellől. Elmondta: örül, mert azt tapasztalja, hogy a fiatalabb korosztályt érdekli a játék, és a magyarok fontosnak tartják újra-éleszteni a hagyományát. A gombfoci legnagyobb varázsaként azt említette, hogy mindenki játszhatja, és akár szabadtéren is felállíthatók a pályák.

A tápláni versenyen junior kategóriában Kondor Balázs lett az első helyezett, Benkő Dávid a második, Meskó-Csépány Krisztián a harmadik. A tízek bajnokságában Pákai György diadalmaskodott. Szatmári Tamás teljesítménye ezüstöt, Magyar Antalé bronzot ért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!