Hírek

2015.07.24. 09:35

Tarlótűz - Milyen szabályokat kell betartani aratáskor?

Megyei körkép – Az aratás fokozott tűzveszéllyel járó tevékenység, amely során a gépek nem megfelelő műszaki állapota, illetve az emberi figyelmetlenség komoly károkat okozhat. Ezek megelőzésére helyezik hangsúlyt a vasi gazdák, valamint a katasztrófavédelmi szakemberek is.

Szombathelyi Médiaközpont

- Az aratással összefüggésben kiemelt figyelmet fordítunk a tűz- és munkavédelemre -  tudtuk Horváth Mihálytól, a Jáki Agrár Kft.  ügyvezetőjétől. Ennek is köszönhető, hogy sem az idén, sem pedig a közelmúltban nem volt ilyen eseményük. Az új tűzvédelmi szabályzat előírásainak igyekeznek maximálisan megfelelni. Az aratásban résztvevő tizennégy gépen elvégezték az előírt gépszemlét. Az aratásban csak az a gép vehet részt, amelyet műszaki állapota alapján jónak, illetve kiválónak minősítettek. Valamennyi megfelelt a tűz- és munkavédelmi előírásoknak. Ennek ellenére felkészültek minden eshetőségre: az aratás idején készenlétben van egy tárcsa, valamint egy vízszállító kocsi, amelyekkel azonnal meg tudják kezdeni a mentesítési munkálatokat. A mezőgazdasági szakember elmondta, hogy a gépeken folyamatosan figyelemmel kísérik a mozgórészek állapotát, mert ezek meghibásodása könnyen tüzet okozhat.

– Vas megyében  az idén eddig hat esetben riasztották tarlótűzhöz a megye tűzoltó egységeit. Itt is jellemzően a bálázógépben keletkezett tűz terjedt tovább a tarlóra – Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Ezek legtöbbször az emberi gondatlanság, a munkagépek nem kellő odafigyeléssel való kezelésének a következményei. A megelőző munkában kiemelkedő jelentősége van a munkagépek munkavédelmi és tűzvédelmi felülvizsgálatának. Az akkumulátorokat megfelelő védőburkolattal kell ellátni. A kipufogókat pedig legalább naponta egyszer ki kell tisztítani, s a gépek felszereléséhez hozzátartozik a tűzoltókészülék is. Az aratást lehetőség szerint a közút, illetve a vasút melletti táblákon kell kezdeni, s védekezésként három méter széles védőszántásokat kell kialakítani. A gabonatáblán tilos a dohányzás, még a munkagépek vezetőfülkéiben is. A szakember szerint a tűzesetek egy jelentős része megelőzhető lenne az aratásra vonatkozó szabályok szigorú betartásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!