Hírek

2017.02.22. 17:55

Már csattognak a metszőollók a szombathelyi parkokban

Szombathely - Lassan éled a természet, de a fásszárúak még vegetálnak, ilyenkor kell elvégezni a metszésüket. Folyik a munka a szombathelyi zöld területeken is.

Bakos Ágnes

- A tél második felében a fametszések adnak munkát, ami most jelenleg zajlik, az a cserjemetszés és a sövénynyírás - mutatta az oladi lakótelep házsorai körül Kiss Dávid, a Szombathelyi Parkfenntartási és Temetkezési Kft. ügyvezetője.

A cserjecsoportok elöregedett részeit távolítják most el, a tavalyi hajtásokat vágják vissza. Persze nemcsak itt Oladon, az egész városban. Óriási felületről van szó, a lombkorona kihajtásáig biztosan eltartanak ezek a munkák. Több csoportban dolgoznak párhuzamosan Szombathely területén, sorban haladnak a városrészeken.

Szalay Róbert és Kiss Dávid, a Szompark ügyvezetője cserjemetszés közben az oladi lakótelepen Fotó: Szendi Péter

- A lombfelület éledéséig, a vegetációs időszak végéig lehet a fás szárúakat metszeni, persze egész éves fel-adat a száraz ágak eltávolítása, de a legnagyobb munkát a nyugalmi időszakban lehet elvégezni - magyarázta Kiss Dávid. A túl hideg sem jó, márpedig ezen a télen kijutott a fagyos napokból.

- Nehéz volt, hiszen mínusz 5 °C alatt nem szabad metszeni a fásszárú növényeket, mert megfagyhat, károsodhat a növény. És nagyon sok ilyen nap volt a mögöttünk hagyott hetekben - emlékeztetett az ügyvezető. Most kihasználják az enyhébb időjárást, nagy intenzitással metszenek, hogy utolérjék magukat az egész városban. Közben alapozó munkákat is végeznek a zöld felületeken: talán nem is gondolnánk, de a bokrok alsó ágainak visszametszésével a tavaszi és nyári fűnyírást könnyítik meg, előre dolgoznak a szakemberek.

Ebben az időszakban végzik a padok karbantartását is:

- Több nagyobb parkban cseréljük, festjük, felújítjuk az utcabútorokat - mondta a tavaszt váró hetekről a Szompark ügyvezetője. - Nálunk minden évszakra jut munka - összegezte. A város 270 hektár zöldterülete minden napra ad feladatot, ahogy az ügyvezető fogalmazott, befejezni nem lehet, csak abbahagyni. Hozzájuk tartozik például a zöld felületek és a parkok útburkolatainak síkosságmentesítése, és bár már nagyon közel a tavasz, azért március 15-ig még fenntartják a hóügyeletet. Utána pedig már zöldülnek a gondosan megmetszett szombathelyi fák.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!