Hírek

2016.11.23. 11:40

Teherautó és vonat ütközött Szombathelyen - így gyakorlatoztak a katasztrófavédők

Szombathely - Két sérültje volt a tegnapi vasúti balesetnek, szerencsére csak megrendezett körülmények között. A szombathelyi tűzoltók képzési gyakorlatán jártunk.

Turbók Attila

Vijjogó szirénák, rohanó tűzoltók, kiabáló utasok és sűrű füst a GYSEV szombathelyi konténer-pályaudvarán. A vasúti síneken keresztben áll egy teherautó, amelybe az éppen a pályaudvarról kifelé tartó mozdony rohant bele.

Mind a mozdony vezetője, mind a teherautó sofőrje sérüléseket szenvedett, őket éppen ottjártunkkor szedték ki a tűzoltók az autóból és a mozdonyból. Az anyagi kár jelentős, ám a tűzoltók összehangolt munkája nyomán mind a mozdony, mind a teherautó sofőrje gyorsan kikerült a sérült járművekből, értük még időben érkezhettek a balesethez kirendelt mentők. Utóbbiak szirénája azonban nem hallatszik, és ez nem véletlen.

Nem egy újabb, súlyos vonatbaleset szemtanúi lehettünk Szombathelyen szerdán délelőtt, hanem a helyi tűzoltóság szakemberei az éves képzési terv keretében egy szimulált baleset elhárításán vettek részt a GYSEV Zrt. Csaba utcai konténertermináljában.

- A szimulált balesetben egy rövidebb szerelvény ütközött a vasúti átkelőben figyelmetlenül közlekedő tehergépkocsival, majd az ütközés nyomán a mozdonyban tűz ütött ki. A teherautó veszélyes anyagot (olajat) szállított, ami azonban nem szivárgott az ütközés ellenére sem. Ez volt az alaphelyzet - tájékoztatott Egyed László tűzoltó alezredes, szóvivő. Hozzátette, a gyakorlaton - mint „a vasúti kocsiban utazók” - részt vettek az SZMSZC Savaria Szakgimnázium és Kollégium rendészeti ismereteket hallgató diákjai is.

A bevetés során a tűzoltóság munkatársai mindkét járműből kimentették a sérülteket, az üzemanyagot szállító tehergépkocsi szállítmányát ellenőrizték és biztosították. A mentés láthatóan nem volt könnyű művelet, a mozdony keskeny átjáróin a hordágyra fektetett, légzőkészülékre kötött sérült szállítása embert próbáló feladat a sűrű füst közepette.

- A szituációs gyakorlat az éves kiképzés része, ám ehhez hasonló balesetben idén már két alkalommal is volt része munkatársaimnak, egyszer Lócs mellett egy halálos végű balesetben, egy alkalommal pedig Csákánydoroszlónál, ahol szerencsésebb kimenetele lett annak, hogy az autóvezetők sok esetben figyelmetlenek a vasúti átjáróknál - mondta Egyed alezredes.

A gyakorlaton a helyi tűz-oltó-parancsnokság 14 munkatársa és három gépjárműfecskendője vett részt. Munkájukat Lakatár Gábor tűz-oltó alezredes értékelte, megfelelőre. Megtudtuk: az értékelésben a vonulás, a felderítés, az életmentés, a tűzoltás végrehajtása és az egyéni védőfelszerelések használata is szerepelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!