Hírek

2016.11.27. 19:45

59 milliós beruházás- Új ruhában pompázik az evangélikus templom

Sárvár - Ünnepi istentiszteleten adták át az 59 millió forintból felújított evangélikus templomot a magyarországi reformáció egyik legfontosabb helyszínén.

Cseszkó Tamás

Sokan voltak a sárvári evangélikus templomban vasárnap délután, sokaknak már csak állóhely jutott az ünnepi istentiszteleten. Volt ok az örömre, hiszen hosszú várakozás után újult meg a helyi templom. Az istentiszteleten Szemerei János evangélikus püspök úgy fogalmazott, hogy nem sokkal a reformáció 500. évfordulója előtt végre szemet gyönyörködtető épület fogadhatja Isten népét Sárváron is.

Hafenscher Károly, Horváth Zsolt, Kondora István , Márl Tivadar, Solymár Gábor

Szemerei János kifejtette, a magyarországi reformációban kiemelt szerepe volt Sárvárnak, hiszen többek között itt szolgált Dévai Bíró Mátyás, akit sokan magyar Lutherként is emlegetnek. - Wittenbergben, ahol az evangélium felragyogott, szintén megtaláljuk arcképét, és az Önök városát is méltán nevezhetjük a magyar Wittenbergnek - mondta a püspök, hozzátéve, hogy Nádasdy Tamás, akárcsak Bölcs Frigyes Németországban, itt is védőernyőt vont a protestáns mozgalom fölé. Szemerei János arról is megemlékezett, hogy a Dunántúl első püspöke egy sárvári lelkész, bizonyos Szegedi Máté volt 440 évvel ezelőtt. Az egyházi vezető említést tett arról is, hogy a városban nyomtatták ki először az Újszövetséget abban az évben, amikor Buda török kézre került. - Az ország egyik része sírt, a másik az evangéliumból merített, és próbált istentől erőt kérni - húzta alá Szemerei János.

Horváth Zsolt egyházi felügyelő összefoglalójában elmondta, a templom felújítási terveit tíz évvel ezelőtt készültek el, azóta aktívan zajlanak a munkálatok.
- A tervezés 3,4, a szigetelés 3,6 millió forintba került, amit a gyülekezet önerőből finanszírozott - árulta el Horváth Zsolt, hozzátéve, hogy sokszor pályáztak. - Hosszú évekig nem sikerült nyernünk, de bíztunk Istenben, és a Reformáció Emlékév Bizottságnak köszönhetően végül 59 millió forintnyi támogatást kaptunk - hangzott el. A forrásból teljesen megújult az épület, új padok kerültek a templomba, felszedték a régi járólapokat, teljes aljzatcsere, hőszigetelés, oltár- és orgonarestaurálás vette kezdetét, most vasárnap pedig az immáron felújított istentiszteleti helyen gyűlhettek össze a sárváriak.

Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékév Bizottság miniszteri biztosa is örömét fejezte ki, hogy megújult az épület. Mint mondta, a gyülekezet így másokat is tud gazdagítani. Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője beszédében úgy fogalmazott, a helyi evangélikus közösség olyan értékeket hordoz, amelyekre felekezeti hovatartozástól függetlenül lehetünk büszkék, hiszen munkájuk gazdagítja Vas megyét. Kondora István polgármester szerint a kis közösségek jelentik és adják a települések erejét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!