Hírek

2016.08.02. 12:45

Tényleg csak egy papír? - Egyre több a fiatal házaspár Vas megyében

A házasság régi egyezmény, ami már évszázadok óta működik. Beilleszthető-e egy ilyen dolog a mai felgyorsult világunkba, ahol a kapcsolatok szavatossági ideje sokszor rövidebb, mint a tartós tejé? Vasi fiatalokkal beszélgettünk a témáról.

Rákos Bianka

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egyáltalán nem elkeserítő a helyzet. Az elmúlt években a házasságkötések száma növekedni kezdett. Vas megyében tavaly összesen 1083 esküvőt tartottak, az első negyedévben 104-et. A növekedés idén sem állt meg, hiszen a legfrissebb adatok szerint idén ugyanebben az időszakban 136-ra nőtt a házasodni vágyók száma, arról nem beszélve, hogy e hét szombatjára tíz esküvői időpont van lefoglalva. Ám napjaink mottója a „Valósítsd meg önmagad!"– így amellett is sokan döntenek, hogy inkább a karriert választják a családi élet helyett.

- Szerintem az ember csak magára számíthat, mivel egyre nehezebb megbízni a többiekben. Én úgy tartom, hogy a karrierépítés a legfontosabb, de természetesen emiatt nem kell lemondani a szerelemről – mondta Varga Angéla ápolónő, aki már hat éve él párkapcsolatban, de sem házasságot, sem gyermeket nem tervez. Saját tapasztalatai szerint a nők többsége inkább csak a harmadik X betöltése után állapodik meg, hiszen akkor már minden megvan: a pénz és a karrier is, bár a környezetében akadnak ellenpéldák is.

Koller Mátyásnak és Bús Bernadettnek nem számít a "papír". Ők így is boldogok együtt. Fotó: A szerző

- Nagyon sok régi osztálytársamnak volt már esküvője, de a húszas éveimben ezt korainak érzem- mondta a lány.

Takács Éva szerint nem a karrierorientáltság miatt alapítunk később családot.

- Sajnos sokkal később érjük el azt az érettségi szintet, hogy családalapításra adjuk a fejünket, mint annak idején anyáink és apáink. Sokan nem tudnak önállósodni sem, elvárják a szülőtől, hogy gondoskodjanak róluk – osztotta meg velünk véleményét. Szerinte a munkaerőpiacon egy egyszerű érettségivel vagy szakmával már nehezen lehet érvényesülni, sokan egyetemi képzésre jelentkeznek, ami még inkább kitolja a korhatárt. Ennek ellenére Éva már készen áll a házasságra, bár jelentkező még sajnos nincs.

– Szeretnék majd egyszer férjhez menni, de a mai világban nem egyszerű kialakítani egy hosszú távon működő kapcsolatot. Sokan vannak akik inkább a testiséget helyezik előtérbe, az viszont örömmel tölt el, hogy egyre több ember van a környezetemben, aki megállapodik.

Az esküvő azonban van, akiket egyáltalán nem hoz lázba, mivel nem tartják fontosnak azt a bizonyos „papírt". Koller Mátyás és barátnője, Bús Bernadett az előbbi kijelentés mellett érvel, szerintük a jó párkapcsolat nem a házasságon múlik.

- Én még fiatal vagyok, de úgy érzem, a későbbiek során sem szeretnék majd megházasodni. Ostobaságnak tartom az egész felhajtást körülötte, hiszen ez csak egy papír, ami nem garancia a boldogságra. Bernivel e nélkül is boldogok vagyunk több, mint három éve. Szerencsére ő is egyetért velem ebben a kérdésben, így emiatt nincs veszekedés – fejtette ki véleményét a 22 éves fiú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!