Hírek

2014.10.30. 19:40

Tereléssel sikerült kimenekíteni az összes csapdába esett szarvast és őzet Jákon

Ják - Megmenekültek a gazdasági területen csapdába esett szarvasok és őzek. A kerítést hét helyen bontották meg, és sikeresen kihajtották a bent rekedt állatokat.

Lisztmayer Zsófia

Korábban foglalkoztunk a kerítés mögé szorult csaknem száz szarvassal és őzzel. A tízkilométeres kerítéskomplexum több helyi gazdálkodó tulajdonában van. Az erdő irányában hét helyen nyitották meg a kerítést, az utolsó megnyitott részen át sikerült kihajtani a legtöbb vadat. Kiderült az is, hogy a szomszédos terület kerítését áttörve jutották át a gazdasági területre a kerítés áttörésével.

Az egyik tulajdonos, Horváth Mihály elmondása szerint csak szántóföldet kerítettek be, az állatok természetes élőhelyéből az erdőből egy négyzetmétert sem. Januárban bejelentettük a Jáki-Sorok Vadásztársaságnak, hogy kerítést szeretnénk építeni a vadkárok miatt. Akkor azt válaszolták, hogy nem látják akadályát a kerítés megépítésének. Ehhez képest most mégis probléma lett belőle. Szerdán kint járt a vadászati felügyelő, és szerencsére sikerült lezárni ezt az ügyet. Sikeresnek mondhatjuk, mert minden állatot ki tudtunk hajtani. A kiterelésben Iszak Rajmund is részt vett és korrektül járt el, semmi rosszat nem tudok mondani - tette hozzá.

Horváth Mihály, a kerítéskomplexum egyik tulajdonosa örül, hogy sikerült megoldani a problémát (Fotó: Szendi Péter)

Horváth Mihály gazdálkodó hozzátette, hogy öten építették meg a kerítést, és kifejezetten a vadkárok elkerülése érdekében. Nem azért költöttünk sok millió forintot a megépítésre, hogy újból bekövetkezzen a vadkár. A szomszédos Mezort Zrt.-nek mindenképpen meg kellene javítania azokat a részeket, ahol a vad át tudott jönni a mi területünkre. Óriási a vadlétszám, ezért fel kellene mérni az állomány nagyságát, szükség szerint pedig csökkenteni mondta.

Az érintett felek csütörtök délután a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vasi szervezetének szervezésében ültek le, hogy megvitassák a helyzetet kiváltó problémát. A megbeszélésen részt vettek a vadászati hatóság képviselői, a terület három vadászatra jogosultja és természetesen a helyi gazdálkodók is. Abban egyetértettek, hogy különösen az érintett területen nagyon magas a vadlétszám. A probléma pedig nem új keletű, ugyanis az elmúlt tíz évben gyakori problémát okoz a túlszaporodott állomány. A fokozatos nem drasztikus állománycsökkentés mellett azonban fontos, hogy a felek folyamatosan együttműködve igyekezzenek elkerülni egy jövőbeli hasonló helyzetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!