Hírek

2014.12.21. 10:00

Teret neveztek el a város hírességéről, Radó Kálmánról

Répcelak - A képviselő testület úgy döntött, hogy a város központját Radó Kálmán térnek nevezik el.

Némethy Mária

Répcelak fellendülése az 1870-es években kezdődött el.

A falu akkori birtokosa, szentmártoni Radó Kálmán, Vas vármegye egykori főispánja, több komolyabb beruházást is tető alá hozott Répcelakon: templom, posta, távírda épült az akkor már körjegyzőségi székhellyé avanzsált településen. Szintén a nagybirtokos érdeme, hogy két vasút is érintette Répcelakot: a Hegyeshalom–Csorna–Szombathely-, és az azóta megszűnt Celldömölk–Fertőszentmiklós vonal. A két vasútvonal itt keresztezte egymást.

Szabó József polgármester a Radó téren mutatja a háttérben lévő kertészlakot, amit megvennének. Fotó: Unger Tamás

Radó Kálmán, aki országgyűlési képviselő is volt, Répcelakon született (1844) és ott is temették el (1899). Számos hazai és nemzetközi kitüntetés (Lipót-rend, a porosz János-rend és a szerb Takova rend) birtokosa volt.

A répcelaki képviselőtestület legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy a város központját, a művelődési ház, könyvtár előtti területet – ahol most, az adventi utolsó hétvégén a civilek megvendégelték a fél várost, meggyújtották a negyedik gyertyát, a város felállított egy plasztik korcsolyapályát –, szóval a város szívét ezentúl Radó Kálmán térnek nevezik.

– Radó kultuszt alakítanak ki Répcelakon? – kérdeztük Szabó József polgármestertől:

– Ez így egy kicsit túlzás, de méltóképpen szeretnénk ápolni az emlékét. Tárgyalunk a leszármazottakkal arról, hogy megvásárolnánk az egykori kastélyhoz tartozott kertészlakot. Ötletelés van, hogy mi lenne benne felújítás után: közösségi ház, házasságkötő, netán kiállító terem. Szeretnénk majd egy Radó szobrot is felavatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!