Hírek

2016.10.30. 19:10

Természetes(en) szezonzáró - A környezetvédelem, azon belül a talaj volt a középpontban

Őriszentpéter - Nemcsak az idei évre szólt a Természetesen Őrség program, hanem sok-sok évre előremutat: juharfát ültettek ugyanis. Meg kerékpároztak, és téma volt a talaj.

Kálmán György

- Mindent átsző a játékosság, a vásár nevében megbújó szójátéktól kezdve a családi kerékpártúrán keresztül a gyermek-kézművesprogramokig - mondta a Természetesen Őrség programon V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, környezetügyért is felelős államtitkár.

Rimán Lászlóné alpolgármester, V. Németh Zsolt államtitkár, Őr Zoltán polgármester és Sülyi Péter, a Malom Látogatóközpont vezetője Fotó: Kemencei Ilona

Az ökokiállítás és vásár volt az Őrség idei utolsó fesztiválja, amelyre a hideg idő ellenére is sokan voltak kíváncsiak. Az alaptéma az élő talaj volt.

- Jót derültem a rendezvény idei mottóján, ami a hagyományokat folytatva ezúttal is játékra hív, és elgondolkoztat. Éljen a talaj , kiáltják a szervezők, és valahogy ezzel a felvezetéssel még a programok közt megbújó termokomposzt és gilisztahumusz kifejezések is izgalmasan hangzanak, hát még a méta meg a jóga - sorolta a politikus. Szerinte nagy szükség van a játék könnyedségére, vidámságára, kreativitására különösen az olyan fajsúlyos és komoly területeken, mint a természet és a környezet védelme, az egészséges életmód, vagy épp a fenntartható gazdálkodás.

- Szükség van rá, mert a folytonos aggodalom, a problémaközpontú gondolkodás, a görcsös akarás sokszor csak megnehezíti a dolgunkat. Tudniillik csőlátást okoz, és sokszor zsákutcába vezet. A játék ezzel szemben új utakra visz, és úgy segít megoldásokat találni, hogy közben az oda vezető út, az együtt gondolkodás, a próbálkozás, a kísérletezés is élvezetes - magyarázta a képviselő. A kézzel fogható, megművelhető talaj kapcsán emlékeztetett: a rendszerváltást követően hazánkban két balatonnyi termőföldet vontak ki a termelésből, és, ahogy fogalmazott, ennek fele be lett betonozva . A köszöntő (és játékos) szavakat a határon átnyúló családi kerékpártúra követte, másnapra az Alkalmazkodó gyümölcsészet, a jövő kertje a Kárpát-medencében című vándorkiállítás adott programot.

A két napon harminc kézműves és vásározó kínálta természetközeli portékáit a Malom Látogatóközpontban és környékén (Fotó: Kemencei Ilona)

A tárlat újraértelmezi az ember és a természet viszonyát és elválaszthatatlan egységét. Aznap mutatkoztak be az Őrség és a Göcsej hagyományos gyümölcsfajtái, és téma volt a méhészkedés is.

Az eseménynek hagyományosan a Malom Látogatóközpont adott helyet - és nem mellékesen egy fával gazdagodott a terület. Az előzmény, hogy a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség meghirdette Világfák kampányát, az előző években már más őrségi település is csatlakozott. Őriszentpéteren most tettek egy szimbolikus lépést a jövőért: elültettek egy magyar őshonos fát, egy juharfát V. Németh Zsolt és Őr Zoltán polgármester közreműködésével. A központban és annak udvarán mindkét napon mintegy harminc kézműves, helyi termelő kínálta portékáit. Természetközelben zárult az őrségi fesztiválszezon az Őri Alapítvány, a Malom Látogatóközpont, az Őriszentpéterért Egyesület, valamint az Őrségi Kerékpáros és Természetbarát Egyesület összefogásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!