Hírek

2016.05.11. 18:15

Terrorizmus vs turizmus - Az utazók még kivárnak a foglalásokkal

Szombathely - Már május közepe felé járunk, jellemzően ilyenkor lefoglalják nyaralásukat az előrelátó utazók. Idén viszont kivárnak a külföldön pihenni vágyók. Az ok a terrorfenyegetettség.

Bakos Ágnes

- Félelmek vannak, hiszen minden nap találkozunk terrortámadások híreivel, de hogy ezek mennyire megalapozottak, azt nem tudni - mondta el Grünwald Zsolt, az egyik szombathelyi utazásszervező cég munkatársa. - Ez a félelem oda vezet, hogy az emberek kivárnak, nem tudják, merre induljanak. Csakhogy a kivárás megnehezíti a tervezést - mások ugyanis nem félnek. Konkrét példát is említett Grünwald Zsolt: - Görögországban rettenetesen sokat foglalnak az oroszok, gyakorlatilag elviszik a kapacitást, de hasonló a helyzet Montenegróban és Horvátországban is. Közben a nyugat-európaiak is foglalják le sorban az utakat, így az lesz a vége, hogy nem maradnak szabad szállások. Az utazási irodák érthető módon nem mernek lekötni nagyobb kapacitásokat, majd csak „a vége marad” azoknak, akik kivárnak.

Grünwald Zsolt utazásszervező mutatta, hogy a kínálat nem változott, a szombathelyi érdeklődés viszont jócskán elmarad az ilyenkor, május közepén jellemzőtől. Csökkent a foglaltság, ami nem meglepő a naponta érkező, terrorfenyegetésről szóló híradások miatt Fotó: Szendi Péter

Az utazásszervező azt javasolja a nyaralni vágyóknak, hogy foglaljanak bátran, már csak azért is, mert ha gond van, visszakapják a pénzüket. Most, május közepén látszik, hogy elmarad a foglalások intenzitása az előző éviektől, különösen az alacsony árfekvésű utakra igaz ez.

- Törökország visszaesett, Spanyolország erősödik, Görögország és Olaszország stagnál - foglalta össze a most látható szombathelyi érdeklődést Grünwald Zsolt. Amiben nincs változás, azok a tengerentúli utak: az egzotikumban nincs visszaesés. Egyfajta félelmet már a tavaszi városlátogatási szezonban is tapasztaltak az utazásszervezők. Kevesebb foglalás volt, mint a korábbi években, bár ebben az is közrejátszott, hogy egyre többen saját maguk szervezik az európai városlátogató kirándulásaikat. Ilyenkor is kaphatnak segítséget a szakértőktől.

- Érdemes az utazásszervezőkre támaszkodni, még akkor is, ha többe kerül, és persze kötni kell utasbiztosítást - sorolta az alapvető előkészületeket Grünwald Zsolt.

S ha már a biztosítást említette: az nem, vagy csak kis részben vonatkozik arra, ha terrorfenyegetés miatt elmarad az utazás. Minden helyzet egyedi, és vannak alternatívák, ha kétségessé, esetleg veszélyessé válik egy nyaralás. Például átirányítható a nyaraló a célország másik körzetébe. Persze ehhez az kell, hogy kommunikáljanak az utazásszervezővel.

Azt, hogy melyik ország nem ajánlott utazásra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata közli. Vannak államok, országok, térségek, amelyeket egyáltalán nem javasol a magyar külügy, és vannak, amelyek „csak” kockázatosak. Most 22 ország teljes területe tartozik a „nem javasolt” kategóriába. Ilyen Szíria, Szomália, Afganisztán is. Huszonegy olyan országot sorol a külügy, amelyeknek egy-egy területe kerülendő, akár háborús konfliktus, akár betegségek, járvány miatt. Ilyen Törökország, Japán, Pakisztán is, valamint India több állama, területe - ezek értelemszerűen nem opciók a nyári pihenésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!