Hírek

2015.11.25. 15:53

Terrorveszélyre figyelmeztetnek a bécsi adventi vásáron

Több komolyan vehető osztrák portál szerint reális, hogy a bécsi adventi vásár egy következő lehetséges merénylet helyszíne legyen. Szombathelyről népszerű célpont a közeli város programja. Menjünk vagy ne menjünk?

Bakos Ágnes

– Bizonyos időpontokban telt házunk van, közvetlen karácsony előtt vannak még helyek, az érdeklődés változatlan – mondta el Könczölné Jákói Brigitta, az egyik szombathelyi utazási iroda vezetője.

Vagyis nem félnek a bécsi adventi vásárra indulók. Pedig az osztrák média felkapta a kronen.at hírét, amely szerint a bécsi adventi forgatag vonzza a terroristákat.

– Az utasok közül néhányan megkérdezték, hogy indul-e járat – tette hozzá az utazási iroda vezetője. Az adventi időszakban Ausztria csak az egyik kedvelt úti cél.

A többi, szombathelyi utazási irodánál sem esett vissza az adventi kereslet – az ajánlataik alapján. Jórészt egy-két hely kiadó csak a december eleji utazásokra legyen szó Szlovéniáról, Szlovákiáról vagy a szomszédos Ausztriáról, ezt mutatják a szombathelyi irodák felhívásai.

– A hivatalos álláspont az, hogy amíg a magyar Külügyminisztérium nem teszi a tiltott országok listájára a szomszédos Ausztriát, addig mi nem mondhatjuk vissza az utasoknak az utazást – magyarázta az utazási iroda vezetője.

Egyes hírek szerint fokozott óvintézkedéseket tesznek az osztrák hatóságok a bécsi adventi vásár körül

A Külügyminisztérium konzuli szolgálata két csoportba osztja a veszélyes országokat: az egyik csoportba tartoznak azok, amelyekbe egyáltalán nem javasolja a kiutazást a magyar külügy. A másik csoport pedig „fokozott biztonsági kockázatot rejtő" országokból és térségekből áll. A nem javasoltak között 44 állam, illetve terület szerepel jelenleg, miközben összesen 68 kockázatos területet sorol a lista – ezekbe az egészségügyi kockázat is beleértendő. Nyugat-európai államok, térségek nincsenek egyik listán sem.

A külügy felhívása leszögezi: „A globális terrorfenyegetettség változatlan. Különösen azokban a térségekben lehet számolni terrorveszéllyel, amelyek a múltban is terrorcselekmények célpontjai voltak, ahol polgárháborús állapotok uralkodnak, ahol katonai műveletek folynak, ahol a terroristák a helyi lakosság támogatását élvezik" – írja a figyelmeztetés.

– Ha Bécset nézzük, az európai nagyvárosok között sem méretében , sem látogatottságában nem a legnagyobb, Brüsszelről tudjuk, hogy fenyegetést kapott, de lehet ugyanígy célpont London, Róma vagy az északi városok – sorolta az utazási iroda vezetője.

Ennyi erővel tehát ne mozduljunk sehová – de nyilvánvaló, hogy nem ez a megoldás.

Egyes hírek szerint, fokozott óvintézkedéseket tesznek az osztrák hatóságok a bécsi adventi vásár körül. Más szakértők szerint nem várható merénylet egy ennyire nyilvánvaló helyszínen, mert a terroristák meglepetésszerűen támadnak.

Az biztos, hogy a bécsi adventi vásárra Szombathelyről rengetegen indulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!