Hírek

2015.04.01. 16:31

Tervezés vagy vandalizmus? Mi történt a szombathelyi kutyaiskolában?

Kivágták az összes fát az egyik szombathelyi kutyaiskolában. Az új bérlő nem érti, miért csupaszították le teljesen a területet. Utánajártunk, hogy mi történt.

Unger Tamás

Kétségbeesett és felháborodott megkeresést kaptunk, amelyben segítségünket kérték az eset felgöngyölítéséhez: Szombathelyen a Homok utcában, egy korábban kutyaiskolaként működő terület teljes amortizációja történt meg. A pusztítás során a ligetként, szabadidőközpontként, és nem utolsó sorban kutyaiskolai és kiképzőbázisként működő terület teljes növényzetét kiirtották.

Dr. Fügedi Balázs mutatta meg nekünk a helyszínt, aki elmondta: ezen a helyen korábban egy nagy hagyományokkal bíró kutyaiskola működött. Konkrétan a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének (MEOE) Szombathelyi Önálló Jogú Szervezetének az iskolája. A szervezet azonban ebben az évben már nem kívánta meghosszabbítani a bérleti szerződését, így lemondtak a további bérlési jogokról. A terület egyébként a Szombathely Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt. (SZOVA) kezelésében áll és a város tulajdona.

Fügedi Balázs, mint a MEOE rendes tagja, valamint a terület jövőbeni egyik bérlője, elmondása szerint azért járt erre, mert hivatalosan április elsejével a Katasztrófavédelem Szombathelyi Igazgatóságával közösen, a Borostyánkő Mentőcsoport kutyás kereső egységének és a Vas Megyei Mentőkutyás Szakcsoportnak a gondozásába kerül a terület. Beszámolt arról, hogy mivel a kiképző pályát akarta megtervezni, kijött terepszemlét tartani, azonban megdöbbenve és sajnálkozva látta, hogy a teljes terület pusztító vandalizmus áldozata lett, ugyanis ép, egészséges, árnyékot adó fákat vágtak ki.

Megpróbálta kideríteni, hogy vajon ki állhat az elszomorító eset mögött, de nem sikerült információhoz jutnia. Ugyanakkor kétségesnek tartja, hogy ilyen mértékű területrendezést akár a terület kezelőjének tudtával, beleegyezésével vagy akár annak utasítására hajtottak volna végre. Különösen azért nem, mert a terület bérléséről folyó tárgyalások során egyértelműen kijelentették, hogy továbbra is kutyakiképzésre fogják használni a helyszínt, amelybe a terület gondozója bele is egyezett. Márpedig ehhez ideális volt a korábbi állapot, ahol az öreg fák legalább egy kis árnyékot adtak nagy melegben a dolgozó kutyáknak és gazdáiknak. Mint jelezte, értetlenül áll az esettel szemben, nem érti, kinek juthatott eszébe teljesen lecsupaszítani az ingatlant, de a képek magukért beszélnek – mondta, majd hozzá tette: abban reménykedik, hogy a mentőcsoportnak lesz kitartása, hogy újabb 30-40 év alatt új fákat telepítsen, neveljen és gondozzon.

Utánajártunk az ügynek és kiderült helyesek voltak Fügedi Balázs megérzései, ugyanis nem a SZOVA rendelte meg a terület lecsupaszítását. Tovább nyomoztunk és telefonon sikerült elérnünk a korábbi bérlő, vagyis a MEOE Szombathelyi Szervezetének az elnökét, Pereszlényi Istvánt. Megtudtuk, a területen ők vágták ki a fákat, mégpedig azért, mert elmondása szerint a soron következő bérlőnek felajánlották, hogy átadják a területet úgy, ahogyan van, ha fizetnek érte, az újdonsült bérlő azonban nem tartott igényt semmire. Az elnök elmondta, 1971 óta voltak bérlői a területnek, mivel ezt a bérleti szerződést felmondták, mindent elszállítottak az érintett területről, amit ők telepítettek, beleértve a kerítést, az épületet és az általuk ültetett fákat is. Állítása szerint mindenben a jogszabályoknak megfelelően jártak el, és ha kell, állnak elébe egy peres eljárásnak is. Pereszlényi István hozzátette, az, hogy a területről így költöztek el, nekik csupán plusz költséget jelentett.

Fügedi Balázs korábban elmondta, nekik csupán a rossz állapotban lévő kerítés megvételét ajánlották fel és arra valóban nem tartottak igényt. A terület tarvágását azonban önkényes tulajdonrongálásnak tartja. Ami biztos, hogy az ügy itt nincsen lezárva, feltehetően a terület üzemeltetője is lépni fog az ügyben, amint lesz folytatás, megírjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!