Hírek

2015.02.24. 12:14

Teszteltük: megállnak-e az autósok a zebránál az iskola előtt?

Meglepő eredménnyel zártuk a kedd délelőtti körmendi és szombathelyi gyalogosátkelő-tesztet. Azt néztük, megállnak-e az autósok a zebránál a reggeli csúcsforgalomban egy iskola előtt.

Unger Tamás

Teszteltük a körmendi és a szombathelyi közlekedési szokásokat, és nem voltunk elragadtatva. Szombathelyen a helyszín és az időpontválasztásnál is igyekeztünk a legkörültekintőbben eljárni. Kísérletünk laboratóriumi körülményeit a reggeli fél nyolcas időpont és a Paragvári Utcai Általános Iskola közelsége, valamint a közlekedés szempontjából igazán izgalmas kereszteződés szolgáltatta. A két út találkozásánál három zebra található és két bicikliút szűnik meg vagy indul el (attól függően honnan nézzük). Közlekedési lámpa nincs.

Kedden a szemerkélő eső ellenére bevackoltuk magunkat egy fél órára a Paragvári és a Deák Ferenc utca sarkára, hogy saját szemünkkel lássuk mennyire előzékenyek az autósok egymással és a gyalogosokkal. A reggeli csúcsforgalom a legkritikusabb időszak, hiszen a gyerekek iskolába igyekeznek, a felnőttek pedig munkahelyükre, és utóbbiak valamiért feszültebbek, mint az előbbiek, pedig tőlük aztán senki sem kérdezi ki a matekleckét.

Veszélyes biciklis szituációt nem láttunk, viszont ez csak a szerencsén múlott, mivel a Paragvárin a parkoló autók takarásából bukkannak elő azok a kerékpárosok, akiknek elfogy a kerekük alól a bicikliút.

A zebrán történő átkelés összes variációjával találkoztunk a rövid idő alatt. Volt olyan autós, aki lassított, majd nyugodtan megvárta, amíg a gyalogos átjut a másik oldalra. Aztán ez a szituáció úgy is alakult, hogy a másik oldalról érkező gépkocsi már nem állt meg, hanem elhúzott a szerencsésnek mondható járókelő előtt. Már most érdemes levonni a tanulságot: ha az egyik autós átenged, a másik nem biztos, hogy át fog. Azt igazán nem lehet mondani, hogy a zebra előtt tétován álló gyalogosokat a szombathelyi sofőrök az úttestre csalogatnák. Volt olyan zebránál álló férfi, aki előtt három autó is elhúzott, míg a negyedik végre megállt.

Az járművezetők persze egymással sem a legelőzékenyebbek, egy esetben ugyan egyértelműen látszott, hogy a forgalom miatt nem lehet egyhamar átjutni a Paragvári másik oldalára, a második autós a sorban mégis dudálással próbálta megsürgetni a dolgot. Újabb tanulsággal gazdagodtunk: a duda nem gyorsítja meg az átkelést. Igazságtalanok lennénk, ha nem említenénk meg viszont azt az autóst, aki bár a védett úton haladt a Paragvárin, mégis megállt, hogy balra kanyarodó társát beengedje a Deák Ferenc utcába.

Attila (vezetéknevét kérésére nem közöljük) kislányával, Bernadettel gyakran sétál erre. Elmondása szerint kilencven százalékban nincsenek jó tapasztalatai. A maradék tíz százalékban pedig látványosan előzékenyek az autósok, igaz, akkor szeptember van és iskolakezdés, ezért polgárőrök állnak a zebra közepén. A fotó kedvéért megkértük Attiláékat, hogy keljenek át még egyszer a zebrán, így sikerült lencsevégre kapnunk egy autóst, aki nem is lassított, de egy másikat is, aki viszont megállt. Ezzel az aktussal fel is állítottuk kísérletünk konklúzióját: van, aki előzékeny, türelmes és betartja a szabályokat, van, aki pedig nem. Éppen ezt az eredményt kaptuk Körmenden is ahol a Szabadság téri zebrát figyeltük fél nyolc és nyolc óra között. Bár itt a tapasztalat az volt, hogy négy autósból három nem áll meg, ha gyalogos áll a zebra előtt.

Végezetül a szabály, amit nem lehet elégszer ismételni: kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!