Hírek

2016.07.18. 14:51

Tilos inni a vasi forrásokból?

Megyei körkép - Betarthatatlanok a szigorú előírások - állítólag emiatt minősítettek több vasi forrást szennyezettnek, vagy legalábbis nem iható vizűnek a hatóságok. Ezeket fertőtleníteni kellene.

Simán Klára

Információink szerint a Vas megyei források vízminőségét hivatalosan legutóbb novemberben vizsgálta meg az ÁNTSZ, azaz a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. A helyzet a kőszegi kistérségben - pontosabban a hegyben - lesújtó: csupán két-három forrás vize felelt meg a követelményeknek: a Sáros-forrás vizét például ihatónak találták a szakemberek.

A vizsgálatok szerint azonban a Hétforrás vize jelenleg nem iható - kint is van a tábla, amely erre figyelmezteti a kirándulókat. Ennek ellenére szinte mindenki belekortyol a friss, hideg vízbe. Úgy tudjuk, hogy ettől még senkinek nem lett baja, még hasmenést sem okozott a hét vezérről elnevezett vízlelőhely egyike sem.

Információink szerint a nem elfogadott minőségű forrásokat kitisztítják és fertőtlenítik a területileg illetékesek: többnyire az erdészet tulajdonában állnak ezek a kirándulók által is előszeretettel látogatott források.

Az egyik kiváló vizű vasi forrás a kiszsidányi: ennek lúgos kémhatása miatt még pozitív egészségügyi hatása is van. Lágy vizét még palackozzák is, igaz, nem nagy mennyiségben. A környékbeliek azonban gyakran tankolnak fel belőle otthonra, ivóvíznek. (A víz tisztaságának a helybeliek szerint a közeli domboldal az oka: mivel többféle szűrőn is keresztülfolyik a víz ennek a területnek köszönhetően, ez alaposan megtisztítja a vizet, mire a forráshoz ér.)

Mint megtudtuk, a megye túlsó felén lévő kemestaródfai Miród-forrás vize is iható, sőt, ennek is gyógyító erőt tulajdonítanak az őrségiek: főként női bajok esetén jönnek ehhez a forráshoz, imahelyhez. Az Őrség területén egyébként mintegy 200 forrás található, ezek 15 patakot táplálnak.

A konkrétumokról holnapra ígért tájékoztatást a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve - cikksorozatunk következő részében a források ellenőrzésének mikéntjéről is tájékoztatást adunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!