Hírek

2016.09.01. 16:11

Tiszta vizet a pohárba – tiszta levegőt Szombathelyre!

Hende Csaba országgyűlési képviselő nem támogatja a szombathelyi Falco kapacitásbővítési szándékát. A képviselő mellett több civil szervezet képviselője tartott „környezetvédelmi napot” a szombathelyi ÖrvidékHázban.

Turbók Attila

- Csakis a környezetvédelmi beruházások megvalósítását támogatom a szombathelyi Falco esetében, a cég által tervezett kapacitásbővítést viszont semmiképpen sem – jelentette ki lapunknak adott interjújában Hende Csaba országgyűlési képviselő. A honatya szerdán, a szombathelyi ŐrvidékHázban beszélt a vasi megyeszékhely akut kérdéséről, „Mi a helyzet Falco ügyben?" címmel.

Az előadáson a képviselő élesen kikelt egyes helyi politikusok vádjai ellen, az ŐrvidékHáz szép számú hallgatósága előtt tételesen elmondta az elmúlt időszak történéseit.

Ami tény, a gyár a mai napig szennyezi a város levegőjét – kora reggel Sopronig és a füstfelhő – ám hosszas huzavona után épp a minap sikerült rávenni a céget egy szűrőberendezés felszerelésére.

- Több mint 20 éves pályafutásom legnehezebb feladatai közé tartozik a szombathelyi Falco-ügy – mondta Hende Csaba az előadáson.

Az ŐrvidékHáz „Tiszta vizet a pohárba" programsorozatában azonban elsőként Barók Andrea környezetvédelmi referens beszélt az úgynevezett „kék gazdaság" koncepcióról, a környezetvédelemben rejlő gazdasági lehetőségekről.

Szőnye Ildikó, a szombathelyi Élőlánc képviselője a bős-nagymarosi ügy máig tartó hatásairól tartott előadást. „Egy környezetvédelmi döntetlen" című előadásában a bősi ügy hátterébe is betekintést engedett, érdekességképpen elmondva, az első verzió szerint úgynevezett „csúcsrajáratott" erőmű lett volna a beruházás, mely például Esztergomnál négy méteres árhullámmal számolt. A környezetvédelmi szakember szerint azonban napjainkban is érezhetők a bősi ügy hullámai, például a Szigetköz esetében.  A nemzetközi jog akkoriban még a politikát is felülírta – jelentette ki Szőnye Ildikó.

Woki Zoltán egy igazi, Vas megyei csatáról is beszámolt. „Szentgotthárdi csata a hulladékégető ellen" címmel jelent meg a szerző könyve a minap. A könyv és a szerző is érdekes képeken keresztül mesélte el a hat és fél éves küzdelmet, ahol többek közt még a szerző ausztriai – majdnem – rabosításáról is szó volt.

- Apró érdekesség az ügyben, hogy az akkori tüntetéssorozat egyik alkalmával az osztrák hatóságok 100 eurónyi vagy három napos elzárásra büntettek. A szankciót nem gondoltam jogszerűnek, így az elzárást választottam – mesélte Woki Zoltán. Hozzátette, az ügyben Sólyom László köztársasági elnök is közbelépett akkoriban, így Woki László továbbra is szabadlábon szervezhette a heiligenkreuzi hulladékégető elleni tiltakozásokat. A Vas megyeiek végül sikerre vitték a tiltakozásokat, e sok éves harcról szóló könyvet a kezükbe is vehették az ŐrvidékHáz szerdai vendégei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!