Hírek

2014.10.21. 16:30

Tisztelegtek 1956 és a hajdani városlakók előtt

Kőszeg, Rőtfalva (Rattersdorf) - Felvidéki magyar tanárokkal, diákokkal közös emléksétát szervezett a gimnázium.

Némethy Mária

1956-ban, a budapesti forradalom kitörése után egy héttel a rabság jelképeként is nyilvántartott határ, a vasfüggöny megnyitását ünnepelték a kőszegiek. A város polgárai a Nemzeti Bizottmány felhívására ünnepi menetet szerveztek a határ túloldalára, a burgenlandi Rőtfalvára (Rattersdorfba). Diákok és tanárok is hosszú menetben, zászlót víve gyalogoltak át Rőtfalvára, ahol hálaadó szentmisén vettek részt. Zászlócserét is szerveztek a magyarok. A Nemzeti Bizottmány elnöke – a tanítóképzőben és a gimnáziumban is tanított – Schmidt Béla rajztanár volt. Erre emlékezve 2006 óta szervezi meg a történelmi emléksétát évről évre a Jurisich Miklós Gimnázium. Az eltelt években csak akkor maradt el a rőtfalvai kirándulás, ha az esős időjárás azt nem engedte.

Kőszegen a Jurisich Miklós Gimnázium elől indultak el hétfőn a történelmi emlékséta résztvevői. Fotó: Unger Tamás

Kedden engedte. Az 58 évvel ezelőtt kitört forradalom előtt fejet hajtva, a korabeli tanárokra, diákokra emlékezve száznál több résztvevő indult el kora délután a kőszegi gimnázium elől. Az idei sétának az volt a különlegessége, hogy Kőszeg testvérvárosából, a szlovákiai Szencről is voltak résztvevői. A Szenczi Molnár Albert Magyar Tannyelvű Gimnázium diákjai négy tanár kíséretében egy busszal érkeztek Kőszegre. A gimnáziumban együtt emlékeztek ünnepi műsorral az 1956-os forradalomra, azután következett a séta Rőtfalvára, ahol felelevenítették a kőszegi és budapesti eseményeket, együtt elénekelték a Himnuszt és a Szózatot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!