Hírek

2016.09.25. 17:20

Tízezer vendég naponta, ezer felvonuló Kőszeg egyik legnagyobb buliján

– Velünk volt a legnagyobb rendező, az időjárás – így értékelte röviden az elmúlt hétvégét Pócza Zoltán, a kőszegi Jurisics-vár igazgatója, a háromnapos Kőszegi Szüret rendezője.

Turbók Attila

A becsléseink szerint napi közel tízezer vendégnek ez irányból sem lehet panasza, hiszen idén a szervezőknek tényleg a legjobb időt sikerült „megrendelni”. Ez meg is látszott a háromnapos rendezvényen, hiszen mind a vár mellett felállított rendezvénysátorban, mind a Fő téren, mind a tér környező utcáiban hömpölygött a tömeg. Nem is volt könnyű dolguk a szervezőknek, akik a legnagyobb hangsúlyt a szombati szüreti felvonulásra helyezték. Úgy saccoljuk, ezren is lehettek a 14 órai induláskor, ahol az új borkirálynő, Tóth Noémi  biztatta a kőszegi bor mértékletes fogyasztására a vendégeket, felléptek a helyi iparosok és a kőszegi civil szervezetek képviselői is.

Fotó: Pócza Zoltán

Az iparosok mókás életképekben mutatták meg mindennapi munkáikat, a részt vevő fúvósok – köztük a 150 éves helyi fúvószenekar – pedig rögtönzött kis műsort adtak a kőszegi vendégeknek. a felvonuláson a helyi intézmények, iskolák, óvodák is részt vettek, a Dance Jam csoport lufiból készül ruháit például előtte hetekig készítették. S ha már a nemzetközi fúvósfesztivál sem maradhatott ki a hétvégéből (1973 óta megy e párosítás) el kell mondani, két új csapatot is köszöntöttek Kőszegen: a Rákosmenti Fúvószenekart a fővárosból és a steinbergi zenekart, melynek szereplését a helyiek rövidesen visszaadják.

A fúvósfesztivál helyi elfogadottságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a kőszegi éttermek látják vendégül a zenészeket egész hétvégén. – A város egyik legnagyobb rendezvényén igyekezünk a helyi csapatokra támaszkodni, de például a Győr megyei Hanság Big Band is kőszegi tagokkal vendégszerepel a városban - mondta Pócza Zoltán.

A fesztivál központi kérdése természetesen a kőszegi bor, melynek népszerűsítésére az új borkirálynő is vállalkozik. – A következő hivatalos fellépésem a Márton-napi újbor ünneplésén lesz - mondta Tóth Noémi Éva, Kőszeg borkirálynője. A 22 éves uralkodónő elmondta: közgazdásznak tanul, várhatóan decemberben be is fejezi tanulmányait, majd elmondása szerint valamilyen mezőgazdasági vállalkozást indítana. – Első gondolatom a megválasztásom után az volt, hogy nagyon aranyos és jól felkészült hölgyekkel versenghettem e megtisztelő címért, nekik és a támogatóknak is nagyon köszönöm a péntek estét – mondta a borkirálynő. Hangoztatta: a kőszegi borkirálynő-választás előtt nem nagyon próbálta ki magát hasonló versenyen, ő is és kolléganői is nagyon sokat készültek e megmérettetésre.

- A szőlő, a bor nem teljesen ismeretlen számomra, Gyöngyösfalu mellett a hegyen a családnak van némi szőlője. Úgy gondolom, néhány év múlva akár ki is költöznék oda, addig is naponta látogatom a szőlősorokat – mondta Noémi.

S ha már szőlő, a kőszegi szüret felvonulására készülve már szombaton kora reggel szerte a városban a traktorok között sürgölődő helybélieket lehetett látni. találkoztunk olyan családdal, ahol az óvodás unoka a nagymamával együtt szorgoskodott a családi kistraktor mellett. A gyermekeknek és a felnőtteknek azonban nem csak a munkából jutott ki a hétvégén Kőszegen. Az esti rendezvények - melyek költségeihez a vállalkozók is nagyban hozzájárultak – bizony nem egy esetben hajnalig tartottak, melyeken a város apraja-nagyja kiválóan érezte magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!