Hírek

2013.06.09. 18:28

Tíztánc lépésről lépésre

Tíztánc Európa-bajnokságot tartottak a 48. Savaria Nemzetközi Táncversenyen szombaton az AGORA– Művelődési és Sportházban. A versenyt a német páros nyerte.

Munkatársunktól

A versenytánc sport. Ezt az állítást a csaknem zsúfolásig megtelt sportház közönsége közül senki nem vonta kétségbe. Láthatóan, minden egyes tánclépésben megannyi év munkája volt, s erről a csillámok, a tollak, a flitterek, az ezüstlő hajdíszek, a barnított testeken feszülő merész kivágású ruhák, a széles mosolyok sem tudták elvonni a figyelmet.

Mint ahogyan azt Kerekes Tibor műsorvezető szakértői, mégis könnyed tolmácsolásban megfogalmazta: egy bécsi keringő 400 méter futásnak felel meg. A párosok azonban nem egyszer, hanem több alkalommal táncolták el az öt, elegánsan klasszikus és az öt, szenvedélytől izzó latin táncot.

Az elődöntők már korán délután elkezdődtek. (Ez idő alatt rendezték meg az Ifjúsági Latin Opent is, amelyen a kanadai Winson Tam és Anastasia Novikova bizonyult a legjobbnak.) A tíztánc Európa-bajnokság középdöntője este 7 órakor kezdődött. Látványos nyitányként a 31 résztvevő páros országzászlaja mögött vonult fel, miközben az Aturo Taiko ütőegyüttes dobolt. A rendezvényt az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ szervezte.

 



A megnyitón felolvasták a fővédnök, dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter – aki az árvízi helyzet miatt nem tudott megjelenni – méltató szavait. Ezt követően a szakmai rendezők képviselői beszéltek. Sági István, a Magyar Táncsport Szakszövetség frissen megválasztott elnöke kiemelte, hogy a Savaria Nemzetközi Táncverseny garanciát is jelent egyben.

A WDSF képviseletében Heidi Götz hangsúlyozta, hogy Európában is nagyon kevés ilyen nagymúltú, 48 évre visszatekintő verseny létezik. A bajnokság szakmai rendezője volt még a Horváthné Berta Ágota vezette Savaria Táncsport Egyesület is. A pontozóbírók egyebek mellett Hollandiából, Moldovából és még Izraelből is érkeztek a sportházba.



A dobogó legfelső fokára a németek állhattak, másodikok a szlovének, bronzérmesek a finnek lettek (Fotó: Kiss Teodóra)



A verseny döntnöke idén is Markus Sónyi volt, aki precíz fegyelemmel kísérte nyomon a rendezvény minden egyes mozzanatát. Profihoz méltóan leállíttatta például a zenét akkor, ha egy páros pár másodperccel a kezdés után érkezett a parkettra, amit a szabályok nem engednek meg. A középdöntőbe csak a legjobb 12 páros juthatott be, köztük a magyar versenyzők: Hegyes Bertalan János és Kis Violetta.

A szenvedélyes latin szekcióval kezdődő bajnokságon minden egyes versenyzőnek megvolt a taktikája: mivel hívja fel magára a jelenlévők figyelmét. Ki a ruhájával, ki a hajlékonyságával, ki pedig a mindent elsöprő önbizalmával. Ez utóbbiak közé tartoztak a szlovének: Miha Vodicar és Nadiya Bychkova, akik lehengerlő magabiztossággal pózoltak a fotósok és a közönség előtt. A riói karneválok életérzését idéző, hullámzó mozgású szambát a pajkos csa-csa-csa követte.

Közönségkedvencnek számított a gyöngyszem rumba, majd az udvarló mozdulatokat a bikaviadalok hangulata lengte körül a paso doble-vel. A sorozatot az életörömökről árulkodó jive zárta. A bírók minden egyes táncnál figyelték: a versenyzők pontosan az ütemre táncolnak-e, milyen a tartásuk, a mozgásfolyamatuk, a technikájuk, az előadásmódjuk. Ugyanezek az alapelvek érvényesültek a standard táncok megítélésénél is.



Az ellentétes törzsmozgású angol keringőt, a combok csókjaként elhíresült tangó követte, majd a legnépszerűbb társastánc, a bécsi keringő ritmusai hangzottak fel. A sikló lépésű slow-foxot a quick-step könnyed száguldása követte. A döntőbe a legjobb hat páros juthatott. Az utolsó körbe a magyarok nem kerültek be, így szombaton nem hozott számukra szerencsét a 13-as rajtszám. A döntősök újra előadták a tíz táncot. Egyes táncoknál külön-külön is mégnézték a bírák a versenyzőket.

A rendezvényen felléptek a Savaria Táncsport Egyesület díjnyertes csoportjai, műsort adott a NYME SEK Szökős Néptáncegyüttese és virtuóz kiskoncertet adott Mága Zoltán hegedűművész. A Savaria táncversenyt a 12-es rajtszámú német páros, Anton Skuratov és Alena Uehlin nyerte, másodikak a szlovének, harmadikak a finnek lettek. A díjakat Parais István, AGORA-igazgató nyújtotta át. (A szlovén lánynak sikerült felhívnia magára a figyelmet: az Európa-bajnoki dobogón rózsacsokor kíséretében megkérték a kezét.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!