Hírek

2015.02.26. 12:58

Több ezer ügyet kell új helyen intézni Vas megyében is!

Március elsejétől a járási hivatalokhoz kerül a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, valamint az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás.

Vas Népe

A több tízezer folyamatban lévő ügyet a napokban veszik át az önkormányzatoktól. A változás kapcsán az ügyfeleknek nincs teendőjük, de elsejétől új helyszínen, a Hunyadi út 45. szám alatt intézhetik segélyezéssel kapcsolatos ügyeiket - hangzott el a kormányhivatal sajtótájékoztatóján.

Országosan 300 ezer embert érint a segélyezési rendszer változása. Az átalakítás egyik eleme, hogy megszűnik a rendszeres szociális segély, helyette bevezetik az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatást - tájékoztatott Harangozó Bertalan kormánymegbízott. A foglalkoztatást segítő támogatás megmarad.

Balról-jobbra: dr. Kovács Györgyi hivatalvezető-helyettes Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatala, Harangozó Bertalan kormánymegbízott, Dr. Orbán István hivatalvezető Vas Megyei Kormányhivatal Szentgotthárdi Járási Hivatala

Az egészségkárosodottak és azok, akik nem tudják megoldani gyermekük felügyeletét, ugyanazon jogosultsági feltételek mellett kapnak támogatást. A különbség mindössze annyi, hogy a továbbiakban nem a jegyző, hanem a járási hivatal állapítja meg és folyósítja az ellátást. Az ügyfeleknek nincs teendőjük, az új ellátásra való jogosultságukat a jegyzők február végéig hivatalból felülvizsgálják, és értesítést küldenek róla. Ezután a járási hivatal hatvan napon belül levelet küld az ügyfeleknek a változás tényéről - mondta el dr. Orbán István, a Vas Megyei Kormányhivatal Szentgotthárdi Járási Hivatalának vezetője.

Március első hetében az egész megyében több ezer folyamatban lévő ügyet vesznek át a járási hivatalok. A zökkenőmentes átállás érdekében 152 településen 51-re növelték az ügysegédek számát. A járási hivatalok hatáskörébe tartozó ügyekben (időskorúak járadéka, ápolási díj, közgyógyellátás, egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megállapítása) a kérelmeket az ügyfelek a lakcímük szerint illetékes polgármesteri hivataloknál is benyújthatják, a bevett kérelmeket öt napon belül továbbítják.

Foglalkoztatást helyettesítő támogatásban 769, rendszeres szociális segélyben 231 fő részesül a szombathelyi járási hivatal illetékességi területén - összegzett dr. Kovács Györgyi hivatalvezető-helyettes.

Március elsejétől szociális ügyekben a Hunyadi út 45. szám alatti volt kormányablakban fogadják az ügyfeleket. Hétfőn és csütörtökön 8-16 óráig, szerdán este fél 6-ig, pénteken 12 óráig tart az ügyfélfogadás. Az épületben működik a munkaügyi kirendeltség, így azok az álláskeresési támogatásra nem jogosult ügyfelek, akik foglalkoztatást helyettesítő támogatás iránti kérelmet szeretnének benyújtani, egy helyen intézhetik mindezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!