Hírek

2017.02.17. 19:21

Több gyermek született Vas megyében

Megyei körkép - A közelmúltban megjelent statisztikai adatok szerint Vas megyében is kedvezően alakul a lakosságszám: több gyerek születik.

Cseszkó Tamás

Magyarországon emelkedik a születésszám, derül ki a legfrissebb adatokból. 2016 első 11 hónapjában 85 128 gyermek jött világra, 1,4 százalékkal, azaz 1214-gyel több, mint 2015 hasonló időszakában. Ezzel együtt 2016-ban a halálozási statisztikák is 5,4 százalékos csökkenést mutatnak. A több születés és a kevesebb halálozás miatt a természetes fogyás a 2015. január-novemberi 37 030-cal szemben 2016 első 11 hónapjában 29 279 fő volt, ami 21 százalékos csökkenést jelent.

- Vas megye kórházaiban 2016-ban 2212 gyermek született, ami a 2015-ös előző évhez képest 3,2 százalékos emelkedést jelent - tudtuk meg prof. dr. Nagy Lajostól, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház igazgatójától. Mint mondta, ez még kedvezőbb, mint az 1,4 százalékos országos átlag. Ugyancsak megfigyelhető megyénkben is a halálozás háromszázalékos csökkenése. Az utóbbi évek dinamikus ipari fejlődése miatt ennek a ténynek különösen nagy jelentősége van a jellemzően aprófalvas megyében - emelte ki a kórház-igazgató.

- A tavalyi év kimagasló születésszáma nyilvánvaló eredménye azon kormányzati szándéknak, amely az otthonteremtés ösztönzését és a születésszám emelkedését tűzte ki célul. A halálozási adatok javulásában az egészségügyi ellátás és az életmód javulása egyaránt szerepet játszik - hangoztatta az igazgató, hozzátéve, hogy a lakosság egészségügyi ismereteinek javítása az orvosok, az egészségügyi dolgozók stratégiai feladata. Prof. dr. Nagy Lajos hangsúlyozta: látható, hogy a fiatalok egyre bátrabban alapítanak családot, hiszen húsz éve nem volt olyan magas a gyermekvállalási kedv, mint most. Meglátása szerint a kormány otthonteremtési programja miatt a születésszám emelkedő tendenciája megmaradhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!